gazduire web create web design

BNR estimează că rata anuală a inflaţiei va reveni la nivelul de o cifră încă din T3/2023

BNR estimează că rata anuală a inflaţiei va reveni la nivelul de o cifră încă din T3/2023
gazduire web create web design

BNR estimează că rata anuală a inflaţiei va scădea probabil în trimestrul I 2023 în linie cu cea mai recentă prognoză, dar va coborî semnificativ, ajungând la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent, cu aproape trei trimestre mai devreme faţă de previziunile precedente.

 

 

 
Motivul acestei evoluţii este prelungirea schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energie până la 31 martie 2025, concomitent cu modificarea caracteristicilor acestora începând cu 1 ianuarie 2023, se arată în minuta şedinţei de politică monetară publicată de Banca Naţională.

În Raportul asupra inflaţiei din noiembrie 2022, BNR anticipa o descreştere graduală a ratei anuale a inflaţiei până în semestrul I 2024, dar mai accentuată ulterior, implicând un nivel de 11,2% în decembrie 2023, însă de 4,2% la finele orizontului prognozei . Estimarea se baza pe sistarea schemelor de plafonare în luna septembrie 2023.

Alţi factori care determină reducerea inflaţiei ţin de efectele de bază dezinflaţioniste asociate creşterilor ample consemnate anterior de preţurile energiei şi combustibililor, precum şi trendul descendent relativ mai accentuat al cotaţiei petrolului din ultimele luni.

 

 

 

 

 

Sursa

administrator

    Related Articles

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *