Pesta porcină africană evoluează în 40 de judeţe, cu 541 de focare

Pesta porcină africană evoluează în 40 de judeţe, cu 541 de focare
gazduire web create web design

În Romania, în data de 8 octombrie, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 40 de judeţe, cu 541 de focare. 10 focare sunt în exploataţii comerciale şi 5 focare în exploataţii comerciale de tip A, anunţă ANSVSA.

 

În Romania, în data de 8 octombrie, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 40 de judeţe, cu 541 de focare, din care 10 focare în exploataţii comerciale şi 5 focare în exploataţii comerciale de tip A, anunţă ANSVSA.

În 36 de judeţe sunt afectaţi de virusul pestei porcine africane atât porcii domestici cât şi mistreţii, în 2 judeţe sunt afectaţi de virusul PPA numai mistreţii, iar în 2 judeţe sunt afectaţi numai porcii domestici.

De la începutul lunii octombrie au fost înregistrate 41 de focare noi şi au fost stinse 26 focare.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 3.925 cazuri la mistreţi în 38 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

Virusul pestei porcine africane este foarte contagios, poate fi răspândit prin contact direct cu porci infectaţi, fluide biologice provenite de la porcii contaminaţi şi prin contact indirect prin intermediul echipamentelor agricole, camioanelor sau oamenilor care au venit în contact cu animalele bolnave.

Din analiza anchetelor epidemiologie efectuate în focarele active, transmiterea bolii a fost făcută prin nerespectarea măsurilor de biosecuritate şi a restricţiilor de mişcare ale animalelor, administrarea în hrana suinelor a resturilor alimentare.

 

Sursa

administrator

    Related Articles

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *