Wikipedia lansează un set de reguli globale pentru a combate abuzurile şi lipsa de diversitate

Wikipedia lansează un set de reguli globale pentru a combate abuzurile şi lipsa de diversitate
gazduire web create web design

Fundaţia care operează Wikipedia va lansa marţi primul său cod global de conduită, încercând să răspundă criticilor că nu a reuşit să combată hărţuirea şi că suferă de o lipsă de diversitate, relatează Reuters.

 

 
„Trebuie să fim mult mai incluzivi”, a spus María Sefidari, preşedintele consiliului de administraţie al Fundaţiei Wikimedia. „Ne lipsesc multe voci, ne lipsesc femeile, ne lipsesc grupurile marginalizate”.

Spre deosebire de Facebook Inc şi Twitter Inc, care adoptă mai multe abordări pentru moderarea conţinutului, enciclopedia online, care a împlinit 20 de ani luna trecută, se bazează în mare măsură pe voluntari neplătiţi pentru a rezolva problemele legate de comportamentul utilizatorilor.

Wikimedia a declarat că peste 1.500 de voluntari Wikipedia de pe cinci continente şi 30 de limbi au participat la crearea noilor reguli, după ce consiliul de administraţie a votat în mai anul trecut dezvoltarea de noi standarde.

„A existat un proces de schimbare în toate comunităţile”, a declarat Katherine Maher, directorul executiv al Fundaţiei Wikimedia, într-un interviu acordat Reuters. „A fost nevoie de timp pentru a obţine sprijinul necesar pentru a face consultări pentru ca oamenii să înţeleagă de ce aceasta este o prioritate.”

Noul cod de conduită interzice hărţuirea pe şi în afara site-ului, interzicând comportamente precum discursurile ce incită la ură, utilizarea insultelor, stereotipurilor sau atacurilor bazate pe caracteristici personale, precum şi ameninţărilor de violenţă fizică sau urmărirea cuiva pentru a-i critica munca.

De asemenea, codul interzice introducerea deliberată a informaţiilor false sau părtinitoare în conţinut.

Wikipedia are 230.000 de editori voluntari care lucrează la articole din mai multe surse şi peste 3.500 de „administratori” care pot bloca conturi sau pot restricţiona modificările pe anumite pagini. Uneori, reclamaţiile sunt analizate de grupuri de utilizatori aleşi de comunitate.

Maher a spus că vor fi derulate programe de instruire pentru comunităţile şi grupurile de lucru.

Wikimedia nu are planuri imediate în a-şi consolida mica echipă de „încredere şi siguranţă”, un grup de aproximativ o duzină de angajaţi care acţionează în prezent în probleme urgente, cum ar fi ameninţările cu moartea sau schimbul de informaţii private ale oamenilor, a spus ea.

 

 

 

 

Sursa

administrator

    Articole Similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *