WhatsApp se confruntă cu un val de reclamaţii în Europa. Organizaţia Europeană a Consumatorilor a depus plângere la Comisia Europeană

WhatsApp se confruntă cu un val de reclamaţii în Europa. Organizaţia Europeană a Consumatorilor a depus plângere la Comisia Europeană
gazduire web create web design

WhatsApp, deţinut de Facebook, se confruntă cu o ploaie de reclamaţii din partea Organizaţiei Europene a Consumatorilor şi a altor persoane cu privire la actualizarea politicii de confidenţialitate, care a determinat unii utilizatori să treacă la aplicaţiile rivale Telegram şi Signal.

 

 
WhatsApp, în ianuarie, a introdus o politică de confidenţialitate care îi permite să partajeze unele date cu Facebook şi alte firme din grup. Compania a spus că modificările nu vor afecta conversaţiile personale, relatează Reuters.

Organizaţia Europeană a Consumatorilor (BEUC) şi opt dintre membrii săi critică însă modificările şi au depus plângeri la Comisia Europeană şi la reţeaua europeană a autorităţilor de consum, spunând că WhatsApp presează pe utilizatori în mod nedrept să accepte noile sale politici.

„Conţinutul acestor notificări, natura, calendarul şi recurenţa lor exercită o presiune nejustificată asupra utilizatorilor şi le afectează libertatea de alegere. Ca atare, acestea reprezintă o încălcare a Directivei UE privind practicile comerciale neloiale”, au declarat grupurile într-o declaraţie comună.

„WhatsApp nu a reuşit să explice într-un limbaj simplu şi inteligibil natura modificărilor. Această ambiguitate echivalează cu o încălcare a legislaţiei UE în domeniul consumatorilor care obligă companiile să utilizeze clauze contractuale clare şi transparente şi comunicări comerciale”, au precizat reclamanţii.

Grupurile au cerut reţelei europene de autorităţi ale consumatorilor şi autorităţilor UE de protecţie a datelor să colaboreze pentru a aborda aceste probleme de confidenţialitate şi drepturile consumatorilor.

Scandalul din jurul Whatsapp a făcut ca mulţi utilizatori să migreze către alte aplicaţii. Astfel în ultima perioadă au crescut în popularitate aplicaţii precum: Telegram, Signal, Wickr.

Ce este noua politică privind datele

WhatsApp a precizat la începutul anului că noua politică implică faptul că platforma va împărţi unele date cu Facebook pentru a îmbunătăţi infrastructura aplicaţiei şi pentru a promova siguranţa şi securitatea.

Astfel, Facebook va avea acces la datele tranzacţiilor din interiorul aplicaţiei, IP-urile şi datele de identificare ale device-urilor, mişcări ce fac parte din noua strategie de monetizare a WhatsApp.

Aplicaţia împarte anumite date cu Facebook încă din 2014, însă utilizatorii aveau până acum opţiunea de a refuza acest lucru.

 

 

 

Sursa

administrator

    Related Articles

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *