Ungaria şi Polonia cer eliminarea mecanismului statului de drept din procedura aprobării bugetului UE

Ungaria şi Polonia cer eliminarea mecanismului statului de drept din procedura aprobării bugetului UE
gazduire web create web design

Ungaria şi Polonia fac front comun în disputa cu UE privind mecanismul statului de drept. Viktor Orban cere eliminarea mecanismului privind statul de drept din procedura aprobării bugetului UE şi Fondului de relansare. Viktor Orban: „Ungaria nu va accepta nicio propunere care nu este acceptabilă pentru Polonia.”

 

Ungaria şi Polonia au avertizat, joi, că nu vor face concesii în disputa cu Uniunea Europeană, cerând excluderea mecanismului privind statul de drept din procedura de adoptare a bugetului comunitar şi a Fondului de relansare economică post-pandemie.

Asocierea mecanismului privind respectarea normelor statului de drept cu bugetul UE şi cu Fondul de relansare economică a fost o decizie „iresponsabilă”, a acuzat, joi seară, premierul Ungariei, Viktor Orban, după întâlnirea pe care a avut-o cu omologul său din Polonia, Mateusz Morawiecki.

Viktor Orban a subliniat că Ungaria şi Polonia consideră „inacceptabile” propunerile Uniunii Europene pentru depăşirea impasului. „Ne vom uni poziţiile şi interesele în această chestiune. Ungaria nu va accepta nicio propunere care nu este acceptabilă pentru Polonia. Practic, vom petrece următoarele luni luptănd împreună„, a subliniat Viktor Orban, conform agenţiei MTI.

Premierul Ungariei susţine că mecanismul propus de UE pentru sancţionarea statelor care nu respectă normele statului de drept este de fapt o „regulă a majorităţii”. „Şi, în contextul în care Ungaria are disensiuni cu alte state membre UE pe teme fundamentale, precum imigraţia, suveranitatea naţională şi problemele de gen, nu pot risca să ni se impună poziţii cu care cetăţenii Ungariei nu sunt de acord”, a subliniat Orban.

Liderul de la Budapesta susţine că Ungaria oricum nu pierde fonduri dacă nu va fi aprobat Planul UE de relansare economică, argumentând că sistemul este conceput pentru susţinerea ţărilor ale căror datorii suverane depăşesc valoarea PIB-ului. „Dar datoria noastră suverană este sub acel nivel”, a subliniat premierul ungar.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat miercuri Ungaria şi Polonia să renunţe la blocarea aprobării bugetului Uniunii Europene şi a Fondului de relansare, recomandându-le să conteste la Curtea de Justiţie a UE mecanismul privind statul de drept. „Uniunea Europeană aşteaptă undă verde pentru viitorul Cadrul Financiar Multianual şi pentru Fondul Viitoarea Generaţie UE. În mai, Comisia Europeană a prezentat planul de relansare Viitoarea Generaţie UE şi bugetul multianual. Şefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre au negociat zile şi nopţi în iulie şi au ajuns la un compromis”, a declarat Ursula von der Leyen într-un discurs rostit miercuri în Parlamentul European.

„Acum, două state membre au exprimat dubii. Cel mai bun mod de a avansa ar fi să eliminăm acele dubii. În iulie, toţi cei 27 de şefi de state sau de guvern au acceptat un nou mecanism de condiţionare pentru încălcarea normelor statului de drept care ameninţă bugetul UE, doar pentru acele încălcări. Este un mecanism adecvat proporţionat şi necesar şi este dificil să ne imaginăm că cineva din Europa ar avea o problemă cu acest mecanism. Însă dacă cineva ar avea totuşi dubii, există o procedură clară: se pot adresa Curţii Europene de Justiţie şi pot analiza toate detaliile noilor reguli. Acolo este locul în care sunt tranşate de obicei diferenţele de opinie referitoare la textele juridice. Nu pe cheltuiala a milioane de europeni care aşteaptă cu disperare ajutorul nostru. Le datorăm o reacţie promptă. Celor care, pentru binele nostru, au fost nevoiţi să închidă temporar restaurantele şi companiile. Celor ale căror vieţi sunt afectate. Celor care se tem pentru locurile de muncă, inclusiv în Polonia şi Ungaria”, a subliniat preşedintele Comisiei Europene.

Ungaria şi Polonia, care au semnalat în mai multe rânduri că nu sunt de acord cu noul mecanism privind respectarea normelor statului de drept, au blocat o procedură necesară adoptării Bugetului multianual comunitar şi Planului european de relansare economică.

Preşedinţia germană a Consiliului UE tocmai a ajuns la un acord cu Parlamentul European privind bugetul comunitar pentru perioada 2021-2027. Dar, pentru a intra în vigoare, proiectul de buget multianual, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, şi Fondul de relansare de 750 de miliarde de euro trebuie aprobate formal de Parlamentul European şi de Consiliul UE. Votul în Consiliul UE este prin unanimitate, astfel că un singur stat membru poate bloca adoptarea deciziei.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat recent, într-o scrisoare trimisă liderilor Uniunii Europene, că va bloca aprobarea proiectului de buget multianual dacă va fi introdusă clauza privind respectarea normelor statului de drept. „Deşi Ungaria se simte obligată să coopereze, în contextul noilor evoluţii, este posibil să nu asigurăm unanimitatea care este necesară pentru aprobarea formală a proiectului bugetar decis în iulie”, a transmis Viktor Orban în scrisoare. Viktor Orban consideră că mecanismul privind respectarea statului de drept conţine „definiţii neclare privind încălcarea normelor”, astfel că „pot apărea abuzuri politice”.

Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu negociatorii Parlamentului European privind un mecanism de condiţionare a accesului la fonduri comunitare de respectarea normelor statului de drept, un sistem care ar putea funcţiona prin majoritate calificată. Acordul provizoriu a fost obţinut pe baza recomadărilor formulate la summitul Consiliului European desfăşurat în iulie şi trebuie aprobat formal de Consiliul UE şi de Parlamentul European. Conform unor oficiali UE citaţi de publicaţia germană Der Spiegel, Comisia Europeană va formula propunerile oficiale de sancţionare a unui stat care nu respectă normele statului de drept. Decizia de sancţionare va fi luată de Consiliul UE prin majoritate calificată: voturile a 15 state UE, reprezentând 65% din populaţia UE (o procedură numită şi regula „dublei majorităţi”).

 

 

Sursa

administrator

    Articole Similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *