gazduire web create web design

Super-roiul Local sau Laniakea. NASA publică fotografii realizate cu Telescopul Hubble

Super-roiul Local sau Laniakea. NASA publică fotografii realizate cu Telescopul Hubble
gazduire web create web design

Laniakea („Paradisul incomensurabil”, în hawaiiană) sau Super-roiul Local, pare o inimă luminoasă. reprezintă un super-roi de galaxii. Aici se găseşte Calea Lactee şi circa 100.000 de alte galaxii din apropierea sa. Punctul roşu din imagine este galaxia noastră, o imagine vizuală care ne arată cât de mici suntem raportaţi la vastitatea Universului.

 

 
Calea Lactee conţine circa 300 miliarde de stele, printre care şi Soarele. Totuşi, este doar un punct mic în Super-roiul. Imaginea cu Laniakea a fost postată de către NASA. 

Super-roiul a fost definit în septembrie 2014. La acel moment, un grup de astronomi, printre care R. Brent Tully, de la Universitatea din Hawaii, Hélène Courtois de la Universitatea din Lyon, Yehuda Hoffman, de la Universitatea ebraică din Ierusalim şi Daniel Pomarède, de la CEA Université Paris-Saclay, au publicat un nou mod de a defini super-roiurile în funcţie de viteza relativă a galaxiilor. 

O altă imagine impresionantă, postată zilele trecute de către NASA, este a unei galaxii spirale, care străluceşte asemenea unui diamant.

Galaxia se află la circa 68 milioane de ani lumină, în constelaţia Fornax, şi a fost fotografiată cu Telescopul Hubble.

 

 

 

 

 

Sursa

administrator

    Articole Similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *