Studiu: Câinii pot plânge de bucurie când stăpânii se întorc acasă. Lacrimile ar putea aprofunda relaţia

Studiu: Câinii pot plânge de bucurie când stăpânii se întorc acasă. Lacrimile ar putea aprofunda relaţia
gazduire web create web design

Câinii pot plânge de bucurie atunci când se reîntâlnesc cu stăpânii lor, potrivit unui studiu. Cercetătorii japonezi au descoperit că, după o perioadă lungă de absenţă, câinii pot fi cu adevărat emoţionaţi atunci când îşi revăd partenerii umani. Se crede că aceste lacrimi fac legătura dintre câini şi stăpânii lor mai profundă.

 

 

 
Studiul, bazat pe comportamentul a 22 de câini, a analizat reacţiile câinilor care au fost reuniţi cu stăpânii lor şi cu alte persoane pe care le cunoşteau, scrie BBC.

Pentru a testa teoria, academicienii de la Universitatea Azabu şi de la Universitatea Medicală Jichi au plasat benzi de hârtie sub ochii câinilor în timpul interacţiunii normale cu stăpânii lor şi cu un minut înainte de a fi reuniţi cu aceştia după cinci-şapte ore de separare.

Aceştia au descoperit că atunci când câinii îşi vedeau stăpânii, era singurul moment în care vărsau lacrimi. Nu a existat acelaşi nivel de creştere a producţiei de lacrimi atunci când câinii au fost reuniţi cu persoanele cu care erau familiarizaţi, dar care nu erau stăpânii lor.

Pentru a vedea dacă lacrimile erau legate de emoţiile lor, cercetătorii au aplicat câinilor o soluţie care conţinea oxitocină, un hormon cheie implicat în crearea de legături. După ce au folosit hormonul, au constatat că lacrimile câinilor au crescut semnificativ.

Deşi este cunoscut faptul că câinii plâng pentru a-şi menţine canalele lacrimale curate, acest lucru nu a fost legat până acum de răspunsul lor emoţional. „Nu auzisem niciodată de descoperirea că animalele varsă lacrimi în situaţii de bucurie, cum ar fi reîntâlnirea cu stăpânii lor”, a declarat Takefumi Kikusui, unul dintre autorii studiului publicat în revista Current Biology.

În timp ce proprietarii ar putea fi mai familiarizaţi cu clătinarea cozii sau cu lingerea feţei de către animalele lor de companie, lacrimile unui câine pot afecta, de asemenea, partenerul lor uman. Privirea unui câine stimulează secreţia de oxitocină, făcându-i pe stăpâni mai grijulii sau mai protectori faţă de animalul lor de companie.

Oamenii de ştiinţă au descoperit, de asemenea, că proprietarii au simţit mai multă dorinţă de a avea grijă de animalele lor atunci când le vedeau cu ochii înlăcrimaţi. „Lacrimile lor ar putea juca un rol în aprofundarea relaţiilor reciproce şi ar putea duce mai departe la crearea de legături între specii”, au scris cercetătorii.

 

 

 

 

 

 

Sursa

administrator

    Articole Similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *