Statele Unite sancţionează Turcia pentru achiziţionarea sistemelor antiaeriene ruse S-400

Statele Unite sancţionează Turcia pentru achiziţionarea sistemelor antiaeriene ruse S-400
gazduire web create web design

Administraţia Donald Trump sancţionează Turcia pentru achiziţionarea sistemelor antiaeriene ruse S-400. Sancţiunile vizează Agenţia turcă pentru Industria Apărării. Mike Pompeo: „Statele Unite nu vor tolera tranzacţii semnificative cu Rusia în domeniul apărării şi în cel al schimburilor de informaţii”.

 

Administraţia Donald Trump a anunţat, luni după-amiază, sancţiuni împotriva Turciei, stat aliat în cadrul NATO, din cauza deciziei Ankarei de achiziţionare a sistemelor antiaeriene ruse S-400.

Sancţiunile Departamentului american al Trezoreriei vizează Agenţia turcă pentru Industria Apărării, informează agenţia de presă Reuters.

Decizia Administraţiei Donald Trump riscă să afecteze economia Turciei, care se confruntă deja cu probleme, şi să genereze tensiuni suplimentare între Washington şi Ankara.

„Decizia de astăzi transmite semnalul clar că Statele Unite (…) nu vor tolera tranzacţii semnificative cu Rusia în domeniul apărării şi în cel al schimburilor de informaţii”, a declarat secretarul de Stat american, Mike Pompeo, citat de ABC News.

„Îndemn Turcia să rezolve imediat problema sistemelor S-400, în coordonare cu Statele Unite. Turcia este un aliat valoros şi un partener important al SUA pentru securitatea regională; vrem să continuăm istoria cooperării din ultimele decenii în sectorul apărării, prin eliminarea cât mai curând a obstacolului deţinerii sistemelor S-400”, a precizat Mike Pompeo.

Turcia a achiziţionat în iulie 2019 un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a generat o criză între Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. Statele Unite au avertizat că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35. În acest context, Administraţia de Washington a suspendat participarea Ankarei la programul avioanelor invizibile pe radar F-35.

 

 

Sursa

administrator

    Articole Similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *