Spania riscă să pice în periculoasa capcană economică în care a căzut Italia, cu creştere modestă şi datorii ridicate

Spania riscă să pice în periculoasa capcană economică în care a căzut Italia, cu creştere modestă şi datorii ridicate
gazduire web create web design

În anii de după criza financiară din 2008, Spania a încercat cu disperare să arate cât mai diferit de Italia, veriga slabă a economiei europene. Apoi, pandemia a lovit.

 

În anii de după criza financiară din 2008, Spania a încercat cu disperare să arate cât mai diferit de Italia, veriga slabă a economiei europene. Apoi, pandemia a lovit.

Aceasta a aruncat Spania în cel mai profund declin din zona euro, făcându-i zdrenţe finanţele publice, scrie Bloomberg. Reacţia economică fragmentată a guvernului minoritar condus de premierul socialist Pedro Sanchez riscă să împingă economia într-o capcană italiană de creştere modestă şi datorii ridicate.

„Spania se află în faţa unui risc serios de italianizare“, arată Fernando Fernandez, profesor de economie la IE Business School din Madrid. „Ultima dată, criza ne-a lovit dramatic, dar am reacţionat. Acum, nu există nicio discuţie serioasă privind reformele economice de care această ţară are nevoie. Riscul unei oportunităţi pierdute este foarte ridicat“.

La nivelul întregii ţări, companiile resimt o nemulţumire puternică privitoare la viitor. Procentul firmelor mici îngrijorate de capacitatea de a-şi păstra angajaţii şi plăti creditele este mai ridicat decât în Germania, Franţa şi Italia.

Predicţiile economiştilor

Economiştii spun că Spania are nevoie să-şi reformeze piaţa muncii, afectată ani la rând de una dintre cele mai ridicate rate ale şomajului. Aceştia cer schimbări care le vor netezi companiilor drumul către creştere. Spania are unele dintre cele mai mici companii din regiune, acestea fiind vulnerabile financiar şi incapabile să suporte şocul pandemiei.

Premierul Sanchez conduce un guvern slab, stârnind temeri privitoare la capacitatea sa de a implementa schimbări pro­fun­de care să repare economia şi să ajute ţara să evite tipul de probleme care au transformat Italia în veriga slabă a zonei euro.

Atât Spania, cât şi Italia vor primi un impuls fiscal major începând de anul viitor, odată cu implementarea pachetului istoric de susţinere convenit de UE în acest an. Cele două economii vor fi cele mai mari beneficiare: ambele se regăseau într-o poziţie fiscală precară chiar înainte de pandemie.

Dar cele două au de asemenea un istoric negativ de utilizare ineficientă a fondurilor UE. În timp ce Sanchez încearcă să găsească soluţii la problemele pe termen lung, acesta are în faţă în acelaşi timp provocarea imediată de scoate economia din groapă. Aceasta este aşteptată să scadă cu 12% în acest an şi să recupereze de-abia jumătate din pierderi în 2021. Datoriile sunt în creştere, iar şomajul este aşteptat să se menţină în jurul a 20% timp ce cel puţin doi ani.

În pofida problemelor, perspectivele pe termen mediu ale Madridului sunt în continuare mai puţin sumbre decât cele ale Romei. Investitorii sunt de asemenea mai optimişti cu privire la Spania decât Italia pe termen mediu.

Unii miniştri spanioli vorbesc despre inversarea modificărilor introduse de fostul premier Mariano Rajoy pe piaţa muncii, însă economiştii cer îmbunătăţirea, şi nu inversarea, reformelor respective.

 

 

Sursa

administrator

    Articole Similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *