Radionix News – Ultimele știri din țară și străinătate

Şcoala online şi atacurile cibernetice. Cum se pot proteja elevii de hackeri?

Şcoala online şi atacurile cibernetice. Cum se pot proteja elevii de hackeri?
gazduire web create web design

Au loc tot mai multe atacuri cibernetice asupra şcolilor din online. Platformele online nu erau pregătite pentru un număr atăt de mare de utilizatori. Cei care întâmpină o astfel de situaţie pot apela la CERT.RO, cu numărul de telefon 911.

 

 
Şcoala online vine cu dezavantajele ei. Problema este că politicile de protejare a datelor personale nu reuşesc să ţină pasul şi atacurile cibernetice sunt tot mai dese.

Cum se poate întâmpla asta? Alexandru Angheluş de la firma Prodefence explică faptul că platformele online, dacă nu sunt actualizate, devin vulnerabile.

„Nu numai utilizatorii au fost luaţi pe nepregatite, ci şi cei care ofereau aceste platforme, pentru că, e ok, se aplică fel şi fel de metode de siguranţă, dar nimeni nu a fost pregătit pentru un flux atât de mare de participanţi şi nimeni nu a fost pregătit pentru astfel de atacuri”, spune Alexandru Angheluş.

Alexandru este elev în clasa a-XII-a. El nu s-a gândit până acum că astfel de atacuri se pot întâmpla şi în România, dar mărturiseşte că nu are încredere în platformele din online. 

„Am acelaşi e-mail şi parolă cam la toate conturile, deci dacă mi-ar sparge conturile de la liceu ar putea avea acces şi la contul meu de Facebook şi la contul de Instagram”, povesteşte el.

Dacă platforma nu este bine securizată, hackerii se pot infiltra în baza de date a instituţiilor şi pot cere recompense materiale. Iar sumele nu sunt mici. Pot ajunge până la milioane de dolari.

Radu Stănescu, expert în cyber security, vine cu o soluţie care poate preveni atacurile cibernetice viitoare: „Orice încercare de furt de date descoperită sau nu neaparat, să zicem, reuşită, dar şi tentativa, dacă este descoperită, să fie notificată către autorităţile competente din România. Există Centru Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT- RO), au şi un număr scurt, 911”. 

 

 

 

Sursa

administrator

    Related Articles

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.