SADS-CoV: Un nou coronavirus, transmis de la porc la om

SADS-CoV: Un nou coronavirus, transmis de la porc la om
gazduire web create web design

Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord au infectat cu succes celule umane cu SADS-CoV. Acesta aparţine familiei alphacoronavirus şi a ajuns la porci prin intermediul liliecilor. Se pare că Remdesivirul este eficient şi împotriva coronavirusului SADS-CoV.

 

Un nou coronavirus, transmis de la porc la om?

 

Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord au infectat cu succes celule umane cu acest coronavirus, care provoacă diaree epidemică porcină (PED). Riscul depăşirii barierei de specie a fost astfel confirmat.

Acest coronavirus, numit SADS-CoV, aparţine familiei alphacoronavirus. A ajuns la porci prin intermediul liliecilor, la fel ca „faimosul” coronavirus SARS-CoV-2, responsabil pentru pandemia actuală. Deşi nu a fost raportat în Europa din anul 1990, acesta a circulat în Asia în tot acest timp. Şi se pare că a înregistrat o creştere în China din 2016.

Virusul provoacă gastroenterită acută la porci, iar mortalitatea poate ajunge şi la 100% la purceii neînţărcaţi. Transmiterea sa a fost favorizată de metodele de producţie ale fermelor, care au ca rezultat şi o scădere a diversităţii genetice.

Celule umane infectate

Dacă până acum nu a fost observat niciun caz de transmitere la om, cercetătorii din Carolina de Nord au publicat un studiu care arată că transmiterea către oameni nu poate fi exclusă.

Lucrând în laborator, echipele profesorului Caitlin Edward au reuşit să infecteze celulele umane cu SADS-CoV. Virusul a fost transmis fără obstacole celulelor plămânului, ficatului şi ale căilor respiratorii, manifestând preferinţă pentru celulele intestinului.

Pe lângă celulele umane, oamenii de ştiinţă au reuşit să infecteze şi alte celule de mamifere.

„În timp ce mulţi observatori se concentrează asupra betacoronavirusurilor SARS şi MERS, alfa-coronavirusurile s-ar putea dovedi la fel, dacă nu chiar mai periculoase pentru sănătatea umană, având în vedere potenţialul lor de a trece de bariera speciei”, avertizează Ralph Beric, profesor epidemiolog la Universitatea din Carolina de Nord.

 

Remdesivir, un posibil tratament în viitor?

 

Se pare că Remdesivirul, prescris în formele severe de Ebola şi SARS-CoV-2, este eficient şi împotriva coronavirusului SADS-CoV. Datele rămân de confirmat.

În aşteptarea dezvoltării unui vaccin pentru porci, autorii studiului recomandă monitorizarea atentă a fermelor şi fermierilor, pentru a observa o posibilă trecere a virusului la om.

 

 

Sursa

administrator

    Related Articles

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *