Rezoluţie: Parlamentul European îşi exprimă solidaritatea cu protestele din Polonia împotriva hotărârii care interzice aproape total avortul

Rezoluţie: Parlamentul European îşi exprimă solidaritatea cu protestele din Polonia împotriva hotărârii care interzice aproape total avortul
gazduire web create web design

Parlamentul European a acuzat joi guvernul naţionalist al Poloniei că a influenţat în mod necorespunzător o instanţă care a impus o interdicţie aproape totală a avortului Rezoluţia parlamentului UE, care a fost adoptată cu 455 voturi pentru, 145 împotrivă şi 71 abţineri, vine după ce guvernele de dreapta din Polonia şi Ungaria şi-au exercitat dreptul de veto asupra bugetul UE şi fondului de recuperare COVID-19 care a fost condiţionat de respectarea statului de drept. De la venirea la putere în 2015, partidul polonez Dreptate şi justiţie (PiS) s-a ciocnit cu Uniunea Europeană cu privire la reformele judiciare, despre care blocul spune că încalcă standardele democratice. PiS a respins acuzaţiile, relatează agenţia Reuters.

 

Sute de mii de polonezi au ieşit în stradă după hotărârea Tribunalului Constituţional din 22 octombrie care a limitat legile deja restrictive ale avortului din Polonia.

Protestele au văzut o revărsare mai largă de furie asupra guvernanţilor naţionalişti polonezi, mulţi criticând reformele judiciare despre care au spus că au permis PiS să aleagă judecătorii pentru înalte instanţe.

Moţiunea deputaţilor din Parlamentul European „subliniază că hotărârea menţionată anterior este un alt exemplu de preluare politică a sistemului judiciar şi de prăbuşirea sistemică a statului de drept în Polonia”.

Rezoluţia a solicitat, de asemenea, instituţiilor UE să facă mai mult pentru a sprijini drepturile de sănătate sexuală şi reproductivă în toate statele membre şi pentru a sprijini grupurile de bază ale societăţii civile care promovează statul de drept.

Guvernul Poloniei nu a publicat încă hotărârea judecătorească, ceea ce înseamnă că nu este încă executorie. PiS spune că guvernul aşteaptă ca instanţa să furnizeze o justificare mai detaliată.

Miercuri, ministrul Justiţiei, Zbigniew Ziobro, a criticat propunerea preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca Ungaria şi Polonia să meargă la Curtea Europeană de Justiţie pentru bugetul UE, în loc să îl blocheze cu un veto.

 

 

Sursa

administrator

    Articole Similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *