RE lut – expoziţie interactivă de ceramică remixată – ceramică arhaică, restaurată, tradiţională, de artă contemporană –

RE lut – expoziţie interactivă de ceramică remixată – ceramică arhaică, restaurată, tradiţională, de artă contemporană –
gazduire web create web design

Este meşteşugul tradiţional pe cale de dispariţie? Este arta ceramicii o „necunoscută” pentru publicul larg sau greu accesibilă? Decorativ sau funcţional? Sau şi una şi alta?

 

 

Este meşteşugul tradiţional pe cale de dispariţie? Este arta ceramicii o „necunoscută” pentru publicul larg sau greu accesibilă? Decorativ sau funcţional? Sau şi una şi alta?

Aspecte menite să îmbogăţească percepţia asupra ceramicii, în general, în toate formele sale de manifestare, vor fi prezentate în cadrul evenimentului RE lut – prima expoziţie interactivă de ceramică remixată – organizată de către Asociaţia Re cult, la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, în parteneriat cu Facultatea de Arte şi Design – Universitatea de Vest Timişoara şi Astronaut Kru in perioada 2-3 octombrie 2010. RE cult aduce într-o manieră inedită meşteşugurile în urban şi arta în rural.

De ce „expoziţie”?

Pentru că vei avea ocazia să vezi lucrările unor artişti ceramişti prezenţi în expoziţii de grup consacrate, precum cea oraganizată la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti – Mogoşoaia („Ceramica Românească Azi”), Institutul Cultural Român de la Paris ( „L’art ceramique contemporaine roumaine”).
Vei avea în faţa ta mărturii ale unor timpuri arhaice păstrate în forma lutului ars încă din neolitic.
Vei avea oportunitatea să poziţionezi geografic tradiţia ceramicii româneşti în Suceava, Maramureş, Vâlcea, Harghita, Hunedoara.

De ce „interactivă”?

Pentru că vei asista şi participa la demonstraţii făcute de către echipa Muzeului Satului Bănăţen şi cea a Muzeului Banatului privind modalităţile şi tehnicile de reconstruire şi completare a unor obiecte de ceramică arhaică şi tradiţională.
Vei avea parte de mostre live ale procesului creativ al olarilor şi al studenţilor de la Facultatea de Artă şi Design: prepararea materialului, a compoziţiei acestuia, modalităţile de compunere şi inducere a formei şi utilităţii dorite.
Vei avea la dispoziţie roţi de olărit/rotative, pentru a putea încerca arta olăritului/modelării lutului.
Vei putea achiziţiona, sau vei începe să colecţionezi obiecte de ceramică tradiţională autentică din diferite zone ale ţării.
Şi…. după ce ai muncit o zi întreagă, te vei odihni ascultînd muzică şi savurînd un ceai sau vin fierbinte.

De ce remixată?

Pentru că pe parcursul a două zile (2 şi 3 octombrie), RE cult îşi propune să transforme vecinătatea casei de olar de la Muzeul Satului Bănăţean într-o galerie – promenadă, construită din materiale TRADIŢIONALE şi NECONVENŢIONALE, unde se vor expune şi crea variaţiuni si contraste pe aceeaşi temă: CERAMICĂ.

… roata olarului se învîrteşte; ceramica este de uz casnic; descoperirile arheologice arată…; … ceramistul român a câştigat un concurs internaţional de sculptură în nisip; materialul este capricios; tradiţia e scumpă; … inovaţia, la mare căutare.

Şi, pentru că vrei să ştii mai multe…

Esti aşteptat în primul week-end din octombrie, sub pânze întinse şi arbori la Muzeul Satului de la marginea oraşului .
RElut. EVENIMENT RECOMANDAT PRIN VIU GRAI, organizat de asociaţia RE cult, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Programul evenimentului:
Sâmbătă: 12.00 – 22.00
Duminică: 10.00 – 18.00

Intrarea este liberă.

Pentru mai multe informaţii contactaţi:
Asociaţia Re cult
e-mail: asociatiarecult@gmail.com
persoane de contact: Diana Avramica, tel. 0757102805; Alina Negru, tel. 0721273459

 

GALERIE FOTO :

 

 

 

 

 

 

administrator

    Articole Similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *