Procurorii din Turcia au lansat o anchetă împotriva revistei Charlie Hebdo, după publicarea caricaturii cu preşedintele Erdogan

Procurorii din Turcia au lansat o anchetă împotriva revistei Charlie Hebdo, după publicarea caricaturii cu preşedintele Erdogan
gazduire web create web design

Procurorii din Turcia au lansat o anchetă împotriva revistei Charlie Hebdo. Revista a publicat o caricatură care îl înfăţişează pe preşedintele Erdogan ridicând rochia unei femei. Tensiunile dintre Franţa şi Turcia sunt mari după ce preşedintele Emmanuel Macron a promis o atitudine mai dură împotriva islamului radical.

 

Turcia a promis că va lua toate „măsurile diplomatice şi legale,” după ce în revista franceză Charlie Hebdo a apărut o caricatură a preşedintelui Recep Erdogan, notează BBC.

Caricatura îl înfăţişează pe preşedintele Turciei ridicând rochia unei femei.

Presa de stat spune că procurorii turci au lansat o anchetă oficială asupra revistei satirice.

„Lupta noastră cu aceste acţiuni rău intenţionate, grosiere şi jignitoare va continua cu hotărâre până la final,” au precizat oficialii guveramentali turci.

Tensiunile dintre Franţa şi Turcia sunt mari după ce preşedintele Emmanuel Macron a promis o atitudine mai dură împotriva islamului radical. Fostul preşedinte francez François Hollande a sugerat, miercuri, că Turcia ar trebui exclusă din Alianţa Nord-Atlantică, din cauza „comportamentului agresiv” al Administraţiei Recep Tayyip Erdogan faţă de ţări aliate.

Erdogan a cerut turcilor să nu mai cumpere produse franţuzeşti şi a declarat că preşedintele Franţei are nevoie de „controale mintale”.

Disputa s-a răsfrânt în întreaga lume, provocând boicoturi şi proteste împotriva Franţei în mai multe ţări cu majoritate musulmană, inclusiv Bangladesh, Kuweit, Iordania şi Libia.

Imaginile cu profetul Mahomed sunt considerate tabu în Islam, iar musulmanii se consideră jigniţi.

Relaţii tensionate Franţa-Turcia, pe mai multe subiecte

Relaţiile dintre Franţa şi Turcia sunt tensionate din cauza crizelor din Siria, Libia, estul Mării Mediterane şi din Nagorno-Karabah.

Sâmbătă, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, „are nevoie de tratament la nivel mental”, pentru că a susţinut publicarea caricaturilor cu Profetul Mahomed în numele libertăţii de expresie. Samuel Paty, profesor de Istorie, Geografie şi Educaţie Civică la un liceu, a fost asasinat pe 16 octombrie la periferia Parisului de un militant islamist, Abdoullakh Anzorov, împuşcat mortal ulterior de poliţie. Profesorul a fost victima atacului islamist deoarece le-ar fi arătat elevilor caricaturi cu Profetul Mahomed, pentru a le oferi un exemplu despre libertatea de exprimare. Autorităţile franceze consideră asasinatul atac islamist.

 

 

Sursa

administrator

    Related Articles

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *