gazduire web create web design

Oxigen pe Marte. Planul inginerilor NASA: „Pavăm drumul pentru viitoarele expediţii”

Oxigen pe Marte. Planul inginerilor NASA: „Pavăm drumul pentru viitoarele expediţii”
gazduire web create web design

NASA a creat Moxie, un instrument capabil să producă oxigen pe Marte. Denumirea robotului este Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment. Moxie ar putea ajuta astronauţii ajunşi pe Marte să se şi întoarcă.

 

 
În prezent, un bilet către Marte este doar dus. Însă NASA lucrează de zor să rezolve această problemă şi a găsit o metodă. 

„Există mult dioxid de carbon (pe Marte n.r.). Aceasta este probabil resursa predominantă de pe Marte în afara prafului. Dioxidul de carbon conţine oxigen şi, dacă putem elibera acest oxigen, îl putem folosi pentru ceva util. Obiectivul este să pavăm drumul pentru viitoarele expediţii ale oamenilor pe Marte”, spune Asad Aboobaker, inginer de sisteme NASA JPL.

Se numeşte Moxie şi este capabil să producă oxigen din atmosfera otrăvitoare de pe Marte. Şi nu doar pentru a-i ajuta pe astronauţi să respire, ci şi să îi ajute să plece de pe planeta roşie când îşi vor dori. Rachetele au nevoie de oxigen în combinaţie cu azot pentru propulsia necesară.

O versiune mică a lui Moxie este alături de roverul Perseverance pe Marte şi urmează să fie testat. NASA doreşte să vadă dacă sistemul funcţionează în momente diferite ale anului marţian şi în condiţii diferite. Dacă testele vor avea succes, NASA este gata să construiască o versiune mult mai mare pentru Moxie.

„Ai ceva similar cu Moxie doar că de 200 de ori mai mare. O lansezi şi o trimiţi pe Marte cu doi ani înainte ca oamenii să ajungă acolo. Ar avea nişte echipament de susţinere, un sistem de energie şi unul pentru stocare. Şi ar sta timp de doi ani să genereze oxigen şi să-l colecteze. Şi atunci ar fi pregătit să fie folosit de oameni când aceştia ajung”, adaugă Asad Aboobaker.

 

 

 

 

 

Sursa

administrator

    Related Articles

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *