O pasăre originară din America de Nord, observată în premieră pe Lacul Morii

O pasăre originară din America de Nord, observată în premieră pe Lacul Morii
gazduire web create web design

Un pescăruş sur mare, o specie comună în America de Nord şi din anii `70 observat şi în vestul Europei, în special în insulele britanice, a fost fotografiat pe Lacul Morii din Capitală. SOR arată că a fost suficient ca să devină publică observaţia şi lacurile Morii şi Plumbuita au devenit „locuri de pelerinaj” pentru toţi cei care îşi doresc să vadă această raritate. Vocea este asemănătoare cu cea a pescăruşului argintiu, dar mai nazală şi mai înaltă.

 

 
Pescăruşul sur mare (Larus delawarensis) este specie nouă în avifauna din România şi a fost fotografiat în 23 ianuarie de Helen Beatrice Sforaru, voluntar al Societăţii Ornitologice Române (SOR) pe Lacul Morii din Capitală.

Exemplarul aparţine unei specii de pescăruş comune în America de Nord, însă de la începutul anilor ‘70 tot mai multe exemplare sunt frecvent observate în vestul Europei, în special în insulele britanice.

De la debutul iernii şi până acum au fost observate şi raportate pe Lacul Morii câteva specii rare: raţa de gheţuri, raţa catifelată, raţa sunătoare, raţa moţată, cufundar polar, cufundar mic, ferestraş mic, pescăruş argintiu, acestea pe lângă „banalele” raţe cu cap castaniu, corcodei cu gât roşu, corcodei mari, corcodei mici, corcodei cu gât negru, lebede de vară, sutele de lişiţe şi miile de pescăruşi râzători şi pescăruşi cu picioare galbene.

„După o zi agitată, am zis să mă relaxez puţin, am plecat de acasă cu gândul să trec prin Herăstrau şi, pe drum, m-am sucit. Am mers direct pe Morii, ceva îmi redirecţiona paşii într-acolo. Am traversat Parcul Crângaşi şi am urcat pe dig, primele păsări observate… grămada de lişite, ceva pescăruşi şi raţe mari. Am scanat (între ghilimele) sutele de pescăruşi şi, după, am început să mă uit după păsări mici. Către apus am mers iar pe insulă şi am început să mai trec încă odată prin obiectiv pescăruşii. Seara am ajuns acasă şi am dat la verificat (pe un grup specializat – n.r.) ce îmi părea mie mai deosebit. Nu mică mi-a fost mirarea când am găsit mesaje de felicitare de la Lou Bertalan (expert în identificarea speciilor de pescăruşi – n.r.), căruia îi mulţumesc pentru ajutorul oferit la identificarea speciilor de pescăruşi.

Surpriza a fost acest exemplar de pescăruş sur mare (Larus delawarensis), observat pentru prima dată pe teritoriul ţării noastre”, a spus Helen Beatrice Sforaru, pe contul ei de Facebook, despre descoperirea sa.

SOR arată că a fost suficient ca să devină publică observaţia şi lacurile Morii şi Plumbuita au devenit „locuri de pelerinaj” pentru toţi cei care îşi doresc să vadă această raritate. Imediat ce observaţia a fost raportată pe rombird.ro (platformă de comunicare pentru specialiştii în ornitologie şi totodată pentru cei care pur şi simplu sunt interesaţi de păsări), o altă pasionată de păsări şi-a verificat fotografiile şi a constatat că fotografiase un exemplar de pescăruş sur mare în ianuarie 2020 şi încă un exemplar în 15 ianuarie 2021 pe Lacul Plumbuita.

„Pare a fi un comportament obişnuit la această specie, cel de a reveni în aceleaşi locuri. Avem exemplul unui pescăruş sur mare, observat, capturat şi inelat în Polonia în 2005 , a cărui prezenţă a fost raportată în aceeaşi zonă în următorii ani”, spune biologul Ciprian Fântână, directorul de Conservare al SOR.

Potrivit SOR, exemplarul observat la noi este o pasăre ajunsă la maturitate, în penaj de iarnă.

Pescăruşul sur mare este un pescăruş de talie medie, caracteristice pentru adult fiind banda neagră, distinctă peste cioc (de unde şi denumirea în engleză a speciei Ring-billed Gull), ochii cu irisul gălbui şi inelul orbital roşu, picioarele galben-verzui, penajul alb pe cap, corp şi coadă, mantaua şi aripile gri.

Vocea este asemănătoare cu cea a pescăruşului argintiu, dar mai nazală şi mai înaltă.

Pescăruşii suri mari sunt păsări foarte oportuniste. Hrana consumată este diversă, de la peşti, insecte, viermi şi alte nevertebrate până la icre, seminţe, crabi, rozătoare şi păsări. Însă iarna, primăvara şi în afara perioadei de cuibărit se hrănesc în principal cu resturi alimentare din gunoaie. De aceea, poate nu întâmplător, pasărea a fost mai des observată în ultimele zile pe Lacul Plumbuita, unde păsările sălbatice sunt frecvent hrănite cu pâine şi alte alimente nesănătoase pentru ele.

 

 

 

 

 

Sursa

administrator

    Articole Similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *