NASA comunică din nou cu sonda Voyager 2 după o întrerupere de 8 luni

NASA comunică din nou cu sonda Voyager 2 după o întrerupere de 8 luni
gazduire web create web design

Pământul a reluat comunicarea cu sonda spaţială Voyager 2 după 8 luni. Întreruperea a fost cauzată de lucrări de modernizare la antena de comunicare. Antena are 70 de metri în diametru şi cântăreşte în total 8.000 de tone.

 

NASA a reluat legătura cu sonda Voyager 2 după o întrerupere de 8 luni. Întreruperea însă nu a fost cauzată de o defecţiune la sistemele de comunicare ale sondei ci de operaţiuni de întreţinere la singura antenă de pe Pământ capabilă să comunice cu sonda.

Antena se numeşte Deep Space Station 43 şi e situată lângă capitala Australiei, Canberra. Antena cu diametrul de 70 de metri are 48 de ani şi e singura antenă de aceste dimensiuni din emisfera sudică. Şi cu traiectoria sondei se îndreaptă spre sud în raport cu planul orbital al Terrei, Deep Space Station 43 era singura antenă suficient de puternică să comunice cu sonda.

Richard Stephenson, de la complexul NASA Deep Space Communications îţi face o scurtă prezentare.

„Deci de ce ai nevoie ca să urmăreşti Voyager 2? De o antenă imensă. E cazul acestei antene de 70 de metri. Putem urmări şi pe antenele mai mici, de 34 de metri, dar dacă vrei un semnal curat, foloseşti o antenă mare. În total are 8.000 de tone, 4.000 sub articulaţie şi alte 4.000 de tone deasupra.”

În cele 8 luni de pauză, antena a fost modernizată şi a fost schimbat inclusiv conul din vârful antenei, un ansamblu de 3 tone ridicat la înălţimea unui bloc cu 20 de etaje.

Lucrările de întreţinere ale antenei nu sunt încă finalizate, dar astronomii speră să fie gata până în februarie anul viitor, cand roverul Perseverence va ajunge pe Marte.

Voyager 2, lansată în 1977, a părăsit acum doi ani sistemul solar şi se află la 17 ore-lumină de Pământ.

 

,center>

 

 

Sursa

administrator

    Related Articles

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *