NASA a publicat o imagine spectaculoasă din centrul galaxiei Calea Lactee

NASA a publicat o imagine spectaculoasă din centrul galaxiei Calea Lactee
gazduire web create web design

O nouă imagine a acestei noi capodopere cosmice a fost realizată folosind un colaj uriaş de date de la Observatorul de raze X Chandra al NASA şi radiotelescopul MeerKAT din Africa de Sud. Fire de gaz supraîncălzit şi câmpuri magnetice ţes o tapiserie de energie în centrul galaxiei Calea Lactee.

 

 
NASA a publicat o nouă fotografie care surprinde centrul galaxiei Calea Lactee. Spectacolul oferit de miliarde de stele şi nenumărate găuri negre a fost surprins de astronomul Daniel Wang după observaţii realizate de-a lungul întregului an de pandemie.

În imaginea prezentată, razele X de la Chandra sunt portocalii, verzi, albastre şi violet, prezentând diferite energii de raze X, iar datele radio de la MeerKAT sunt colorate în mov şi gri.

Un fir este deosebit de interesant, deoarece are raze X şi emisii radio împletite. Acesta este perpendicular pe planul galaxiei şi are o lungime de aproximativ 20 de ani lumină, dar are doar o sutime de dimensiune.

Un nou studiu al proprietăţilor de raze X şi radio ale acestui fir realizat de Q. Daniel Wang de la Universitatea Massachusetts din Amherst sugerează că aceste caracteristici sunt legate între ele de benzi subţiri de câmpuri magnetice. Astfel de benzi se pot forma atunci când câmpurile magnetice sunt aliniate în diferite direcţii, s-au ciocnit şi s-au răsucit unul lângă celălalt într-un proces numit reconectare magnetică. Acest lucru este similar cu fenomenul care îndepărtează particulele energetice de Soare şi este responsabil pentru vremea spaţială care afectează uneori Pământul.

Pe lângă fire, noua panoramă dezvăluie alte minuni din Centrul Galactic. De exemplu, lucrarea lui Wang raportează pene mari de gaz fierbinte, care se extind cu aproximativ 700 de ani lumină deasupra şi sub planul galaxiei. Gazul este probabil încălzit de explozii de supernova şi de multe reconectări magnetice recente care au loc în apropierea centrului galaxiei.

Imaginea arată că firele magnetice tind să apară la limitele exterioare ale panourilor mari de gaz fierbinte. Acest lucru sugerează că gazul din pene conduce câmpuri magnetice care se ciocnesc pentru a crea firele.

Lucrarea realizată de Wang, care descrie aceste rezultate, va fi publicată în numărul din iunie al Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

 

 

 

 

Sursa

administrator

    Articole Similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *