gazduire web create web design

Muzicianul Ion Marin, onorat de austrieci în oraşul lui Mozart

Muzicianul Ion Marin, onorat de austrieci în oraşul lui Mozart
gazduire web create web design

Dirijorul Ion Marin preia coordonarea artistică şi Catedra de dirijat „Claudio Abbado” a Mozarteum Universität din Salzburg, ca titular şi conducător pentru activitatea de concert a universităţii, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii.

 

Ion Marin, care a studiat el însuşi la celebra universitate, revine acum în cadrul faimoasei instituţii de educaţie muzicală ca profesor universitar şi va conduce activitatea Catedrei ce poartă numele lui Claudio Abbado, unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii.

Titulatura catedrei a fost aleasă special în cinstea remarcabilei conexiuni dintre Ion Marin şi Claudio Abbado, ca simbol al marii prietenii dintre doi mari muzicieni ai lumii.

Este o mare emoţie să mă întorc peste ani la Universitatea Mozarteum în calitate de profesor. Dedicaţia numelui catedrei, făcută mentorului meu Claudio Abbado, mă onorează”, a declarat Ion Marin.

Marin a mai spus că o mare parte a activităţii lui Claudio Abbado a fost legată de formarea şi educarea tinerelor generaţii de muzicieni şi consideră această misiune de transmitere a tradiţiei ca pe un element esenţial în viaţa unui artist.

„A putea face asta în cadrul Mozarteum-ului de la Salzburg, atât de bogat în ceea ce priveşte marea istorie a artei muzicale europene, este un prilej de mare bucurie şi responsabilitate”, a menţionat muzicianul.

Totodată, Ion Marin devine şi Conducător artistic al activităţii de concert a Universităţii Mozarteum. Primul proiect pe care îl va pune în practică, în această calitate, va începe anul viitor, pe 27 ianuarie, în cadrul Festivalului Mozartwoche, cu un program dedicat primelor simfonii mozartiene, la care vor participa mari artişti – Daniel Barenboim, Marta Argerich, Maxim Vengerov, precum şi Orchestra Filarmonică din Viena.

Între numeroasele colaborări ale celebrului dirijor cu această universitate, se numără cea din luna iulie a acestui an, când a susţinut un Masterclass în arta dirijorală, la care au participat studenţi şi dirijori de cor şi orchestră din întreaga lume. Cu o istorie de peste 170 de ani, Universitatea Mozarteum a fost fondată în onoarea lui Wolfgang Amadeus Mozart, născut în Salzburg, şi, alături de Fundaţia Internaţională şi Orchestra cu acelaşi nume, face parte din emblematica triadă cultural-educaţională „Mozarteum”, dedicată în mod oficial memoriei lui Mozart.

Universitatea Mozarteum este implicată şi în organizarea şi desfăşurarea celebrului Festival Mozartwoche, considerat unul dintre cele mai valoroase festivaluri de muzică cultă, care atrage anual cei mai cunoscuţi artişti ai lumii.

Departamentul de Dirijat al Universităţii Mozarteum îşi desfăşoară activitatea având ca sursă de inspiraţie standardele academice trasate de însuşi Herbert von Karajan, marele dirijor originar din Salzburg, care a studiat la această universitate între anii 1916 şi 1926.

Dirijorul Ion Marin este unul dintre puţinii dirijori care se manifestă la cel mai înalt nivel atât în domeniul muzicii simfonice, cât şi în cel al operei. Este invitat frecvent să dirijeze pe marile scene ale lumii şi a condus majoritatea orchestrelor importante ale lumii, cum sunt Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Dresda, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, London Symphony Orchestra, Philharmonia, Orchestra Naţională a Franţei, Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma, Orchestra Simfonică din Hamburg, Orchestra Filarmonică din St. Petersburg, Orchestra Simfonică din Shanghai, Orchestra Filarmonicii din Beijing, Orchestra Simfonică Bournemouth şi multe altele.

De asemenea, dirijează în mod regulat în Japonia, unde conduce Orchestra Simfonică NHK şi Orchestra Simfonică Metropolitană din Tokyo. Din sezonul 2014/2015, deţine funcţia de Dirijor Principal Invitat al Hamburger Symphoniker, orchestra rezidentă a Elbphilharmonie.

În sezonul concertistic 2019-2020, a colaborat cu pianistul Lang Lang şi San Francisco Symphony, precum şi cu pianistul de jazz Chick Corea, în două concerte speciale, susţinute la Royal Opera House of Muscat.

Pe plan naţional şi european, Ion Marin este Directorul de onoare al Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” şi, de asemenea, Preşedintele fondator al Programului Naţional Cantus Mundi România şi Symphonia Mundi.

Din ianuarie 2019, odată cu înfiinţarea Orchestrei Uniunii Europene, când România a preluat preşedinţia rotativă a Comisiei Europene, Maestrul Ion Marin a fost numit manager si director artistic în cadrul acestui amplu proiect de diplomaţie culturală.

 

 

Sursa

administrator

    Articole Similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *