gazduire web create web design

Marele Lac Sărat din Utah seacă şi devine un potenţial dezastru ecologic şi economic

Marele Lac Sărat din Utah seacă şi devine un potenţial dezastru ecologic şi economic
gazduire web create web design

Marele Lac Sărat din Utah a scăzut luna aceasta la cel mai scăzut nivel înregistrat în iulie, pe fondul unei secete de două decenii, în timp ce cercetătorii şi politicienii indică ameninţări grave la adresa faunei sălbatice şi a oamenilor, scrie Reuters.

 

 

 
Metropola din apropiere, Salt Lake City, este deja supusă unor furtuni de praf care, conform experţilor, s-ar putea înrăutăţi.

„Pentru a salva Marele Lac Sărat, astfel încât să nu devenim Dust Lake City, trebuie să facem o alegere conştientă că lacul este valoros şi că lacul are nevoie de apă”, a declarat cercetătorul în domeniul atmosferei Kevin Perry, care a traversat pe bicicletă albia uscată a lacului din 2016 pentru a-i studia compoziţia.

De ani de zile, apa care altfel ar fi ajuns în lac a fost deviată pentru consumul uman, industrie şi agricultură, un factor ccare s-a combinat cu seceta în curs de desfăşurare, exacerbată de schimbările climatice.

Se aşteaptă ca apa să scadă în continuare până în toamnă sau la începutul iernii.

Lacul conţine puţin mai mult de un sfert din volumul de apă din prezent faţă de cel pe care îl avea la punctul său maxim din 1987, a precizat U.S. Geological Survey.

Straturile de pământ care înainte erau sub apă s-au transformat în nori de praf îmbibat cu calciu, sulf şi arsenic, un element natural ce poate produce cancer şi defecte congenitale. Fundul expus al lacului este, de asemenea, contaminat cu reziduuri provenite din mineritul cuprului şi argintului.

„Acel praf respirat pe o perioadă îndelungată de timp, zeci de ani sau mai mult, poate duce la creşterea diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar, cancerul de vezică urinară, boli cardiovasculare, diabet şi altele”, a declarat Perry, de la Universitatea din Utah din Salt Lake City, pentru Reuters.

Afacerile generate de lac au o valoare estimată de oficiali de până la 2 miliarde de dolari anual.

 

 

 

 

Sursa

administrator

    Articole Similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *