Lumea sportului românesc este în doliu. A murit canotorul Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, mondial şi european

Lumea sportului românesc este în doliu. A murit canotorul Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, mondial şi european
gazduire web create web design

Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari campioni pe care i-a avut România, a murit astăzi, la vârsta de 71 de ani. Fostul campion ar fi decedat din cauza unei boli incurabile, care l-a ţinut în spital în ultimele luni din viaţă. „E legendă… un CampiOM s-a transformat în stea. Ivan Patzaichin a plecat dintre noi”, a scris Comitetul Olimpic şi Sportiv Român pe pagina de Facebook.

 

 
Potrivit surselor, Ivan Patzaichin a stat internat la Spitalul Elias 3 luni, fiind diagnosticat cu o boală incurabilă. Starea lui s-a agravat în ultima perioadă, iar astăzi a fost confirmat decesul său.

„E legendă… un CampiOM s-a transformat în stea. Ivan Patzaichin a plecat dintre noi”, a scris Comitetul Olimpic şi Sportiv Român pe pagina de Facebook.

„Povestea sa e povestea succesului, a bunului simţ şi al caracterului. E povestea unui fiu al Deltei care a dat înapoi înzecit şi a inspirat oamenii să trăiască frumos. Dincolo de medaliile strălucitoare, 7 olimpice ( 4 de aur), cele 21 mondiale (9 de aur), a fost un OM dăruit şi generos. Drum lin, Ivan! Veşnic în inimile noastre! Condoleanţe familiei! Dumnezeu să îl ierte şi să odihnească!”, se mai scrie pe pagina COSR.

Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari campioni ai României

Ivan Patzaichin s-a născut la 26 noiembrie 1949, în satul Mila 23, comuna Crişan, judeţul Tulcea, acolo unde a fost numit cetăţean de onoare. S-a dedicat 17 ani sportului şi a câştigat peste 40 de titluri de campion naţional şi peste 30 de campion balcanic. A fost campion european în 1969. A cucerit de opt ori medalia de aur, de şapte ori pe cea de argint şi de alte şapte ori pe cea de bronz la Mondiale. Cele mai mari performanţe le-a obţinut la Jocurile Olimpice, la care a fost prezent la cinci ediţii, între 1968 şi 1984, cucerind de patru ori aurul olimpic: Mexic 1968, Munchen 1972, Moscova 1980 şi Los Angeles 1984 şi de trei ori medalia de argint (1972, 1980 şi 1984).

Ivan Patzaichin a fost declarat Sportivul Secolului XX de Federaţia Internaţională de Kaiac-Canoe.

După ce şi-a încheiat cariera de sportiv, Ivan Patzaichin a devenit, în 1985, antrenor la acelaşi club, Dinamo Bucureşti. În perioada 1993 – 2009, Patzaichin a fost coordonatorul lotului olimpic de caiac-canoe.

Elevii săi au cucerit peste 150 de medalii la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Campionate Europene, fiind, din acest punct de vedere, unul dintre antrenorii de top la nivel mondial.

Ca antrenor, a cucerit peste 150 de titluri la Olimpiade, Campionate Mondiale şi Europene. Recunoscut drept unul dintre cei mai mari campioni ai secolului al XX-lea, în 1990, Comitetul Internaţional Olimpic i-a acordat cea mai înaltă distincţie a acestui for, „Colanul de Argint”.

Patzaichin a fost implicat în activităţi de recuperare a meşteşugurilor şi tradiţiilor, în proiecte educative şi culturale, precum şi în iniţiative care reinventează, în mod creativ, tradiţii vechi româneşti.

A militat pentru scoaterea la lumină a felului tradiţional de a interacţiona cu natura, specific societăţilor tradiţionale rurale, fără a avea nostalgia „vremurilor trecute”, ci recunoscând valoarea unor ritualuri şi obiceiuri verificate de istorie pentru protecţia mediului şi valorizarea comunităţilor.

De exemplu, folosirea ecoturismului ca un vehicul de dezvoltare locală echilibrată pentru Delta Dunării a fost un obiectiv pe termen lung asumat de Ivan Patzaichin, încă de la lansarea sa în domeniul antreprenoriatului social.

 

 

 

 

Sursa

administrator

    Articole Similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *