Lege promulgată: Violenţa cibernetică va fi incriminată

Lege promulgată: Violenţa cibernetică va fi incriminată
gazduire web create web design

Camera Deputaţilor a adoptat pe iunie, în calitate de for decizional, un proiect de lege care prevede incriminarea violenţei cibernetice pe reţelele sociale sau în alt mediu online. Legea prevede includerea violenţei cibernetice printre tipurile şi formele de violenţă pedepsite în România. Legislaţia naţională trebuie să cuprindă explicit această formă de violenţă cibernetică, pentru a combate orice comportament agresiv din mediul online.

 

 

Camera Deputaţilor a adoptat pe iunie, în calitate de for decizional, un proiect de lege care prevede incriminarea violenţei cibernetice pe reţelele sociale sau în alt mediu online.

Legea prevede includerea violenţei cibernetice printre tipurile şi formele de violenţă pedepsite în România. Incriminarea expresă a manifestărilor de violenţă cibernetică este în deplină concordanţă cu prevederile Convenţiei de la Istanbul, ratificată de România, şi are menirea de a preveni extinderea fenomenului de violenţă împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Legislaţia naţională trebuie să cuprindă explicit această formă de violenţă cibernetică, pentru a combate orice comportament agresiv din mediul online menit să submineze încrederea şi siguranţa victimelor, reiese din raportul aprobat de deputaţi.

Proiectul defineşte violenţa cibernetică astfel: hărţuirea online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea non-consensuală de conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a Tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente, sau a altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite sau utiliza platforme sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, speria, ameninţa sau reduce la tăcere victima.

 

 

Sursa

administrator

    Related Articles

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *