gazduire web create web design

IBM anunţă că a creat cel mai mic şi mai puternic microcip din lume

IBM anunţă că a creat cel mai mic şi mai puternic microcip din lume
gazduire web create web design

IBM a anunţat că a creat un cip de 2 nanometri, cel mai mic şi mai puternic microcip dezvoltat până acum, relatează CNN. Majoritatea dispozitivelor care alimentează cipurile de computer folosesc astăzi tehnologia de 10 nanometri sau 7 nanometri, iar unii producători produc cipuri de 5 nanometri.

 

 
Numerele mai mici indică procesoare mai mici şi mai avansate. Noul cip IBM foloseşte tehnologia de proces de 2 nanometri, un salt uriaş înainte pentru componentele folosite în dispozitive precum telefoane inteligente, electrocasnice, supercomputere şi echipamentele de transport.

Performanţa unui cip este îmbunătăţită de creşterea numărului de tranzistoare – elementele care procesează datele – fără a creşte dimensiunea sa generală. Noile cipuri de 2 nanometri au aproximativ dimensiunea unei unghii şi conţin 50 de miliarde de tranzistoare, potrivit vicepreşedintelui IBM al cercetării cloud hibrid Mukesh Khare.

Compania aşteaptă ca noul cip să obţină performanţe cu 45% mai mari, iar conssumul de energie să scadă cu aproximativ 75% faţă de cele mai avansate cipuri de 7 nanometri de astăzi. Cu cipuri de 2 nanometri, bateriile telefonului mobil ar putea dura de patru ori mai mult, laptopurile ar putea deveni mult mai rapide şi amprentele de carbon ale centrelor de date ar putea fi reduse, deoarece se bazează pe cipuri mai eficiente din punct de vedere energetic.

Cipurile urmează să intre în producţie începând cu sfârşitul anului 2024 sau 2025, ceea ce nu este suficient de curând pentru a ajuta în actuala penurie globală de chip-uri.

IBM va licenţia tehnologia procesorului său de 2 nanometri producătorilor de cipuri.

Anunţul vine în timp ce administraţia Biden are în vedere să investească 50 de miliarde de dolari pentru a dezvolta cercetarea, dezvoltarea şi fabricarea cipurilor, după ani de declin în rolul Statelor Unite în industria globală a semiconductoarelor.

 

 

 

Sursa

administrator

    Articole Similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *