FIFA a făcut lumină în scandalul dintre Chile şi Ecuador pentru un loc la Cupa Mondială din Qatar

FIFA a făcut lumină în scandalul dintre Chile şi Ecuador pentru un loc la Cupa Mondială din Qatar
gazduire web create web design

Ecuador va participa la Cupa Mondială de fotbal din 2022, după ce FIFA a respins contestaţia făcută de Chile, care susţinea că ecuadorienii au trimis în teren un jucător neeligibil, în calificări, a anunţat vineri forul de conducere al fotbalului mondial.

 

 

 
Federaţia Chileană de Fotbal (ANFP) a declarat luna trecută că are dovezi că ecuadorianul Byron Castillo s-a născut în 1995 în Tumaco, Columbia, şi nu în oraşul ecuadorian General Villamil Playas în 1998, aşa cum se menţionează în documentele sale oficiale.

Aceasta a susţinut că fundaşul echipei Barcelona din Guayaquil, care a jucat în opt din cele 18 meciuri de calificare ale Ecuadorului pentru Qatar, a folosit un paşaport şi un certificat de naştere false.

„După ce a analizat argumentele tuturor părţilor implicate şi a luat în considerare toate elementele aduse în faţa sa, Comisia de Disciplină a FIFA a decis să închidă procedura iniţiată împotriva FEF (Federaţia Ecuadoriană de Fotbal)”, se arată într-un comunicat.

„Prezenta decizie rămâne subiectul unui apel în faţa Comisiei de Apel a FIFA”. Ecuador a obţinut 14 din cele 26 de puncte în meciurile jucate de Castillo. Dacă ar fi pierdut puncte pentru meciurile în care a jucat Castillo, ar fi ratat un loc în Qatar.

Ecuadorul este una dintre cele patru echipe sud-americane care s-au calificat deja pentru finala Cupei Mondiale de la sfârşitul acestui an, alături de Brazilia, Argentina şi Uruguay. Peru, ocupanta locului cinci, va avea de disputat un baraj săptămâna viitoare.

„Astăzi s-a făcut dreptate sportivă”, a scris pe Twitter preşedintele FEF, Francisco Egas. „Întotdeauna am ştiut că suntem de partea bună, Hai Ecuador!”.

Egas a ataşat, de asemenea, scrisoarea de la FIFA, în care se spune că Comisia de Disciplină a respins acuzaţiile şi a închis procedura disciplinară iniţiată împotriva FEF. Chile a terminat pe locul şapte în calificări, cu 19 puncte.

Cu toate acestea, avocatul Federaţiei chiliene de fotbal, Eduardo Carlezzo, declarase că, dacă Chile ar fi primit punctele din cele două meciuri cu Ecuador în care a jucat Castillo, ar fi mers la Cupa Mondială în locul lor.

„Sărbătorim mai mult pentru că ne-am simţit umiliţi, ne-am simţit călcaţi în picioare de marea campanie mediatică a federaţiei chiliene”, a declarat ulterior Egas la o conferinţă de presă, citat de Reuters.

„Mai ales avocatul lor, care a prezentat o versiune care punea la îndoială acţiunile federaţiei ecuadoriene de fotbal şi, de asemenea, punea la îndoială acţiunile autorităţilor noastre.”

Preşedintele ANFP, Pablo Milad, a declarat că vor face apel şi chiar vor duce cazul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), dacă va fi necesar. „Pierdem cu 1-0, dar mai există încă a doua repriză”, a declarat Milad la o conferinţă de presă cu Carlezzo.

„Decizia FIFA, în mod surprinzător, nu ne-a favorizat, în ciuda dovezilor puternice. Vom aştepta argumentele şi vom face apel la FIFA. Dacă nu ne va favoriza, vom merge la TAS”. Ecuador face parte din Grupa A alături de gazda Qatar, Senegal şi Olanda. Cupa Mondială începe pe 21 noiembrie.

 

 

 

 

Sursa

administrator

    Related Articles

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *