Doar unul din trei elevi români ştie ce înseamnă reciclarea deşeurilor

Doar unul din trei elevi români ştie ce înseamnă reciclarea deşeurilor
gazduire web create web design

Doar 30% dintre elevii din România au participat la programe în care au învăţat despre importanţa colectării selective şi reciclarea deşeurilor, arată un studiu recent.

 

 

 
Doar 30% dintre elevii din România au participat la programe, în general organizate de diferite entităţi private sau platforme ONG, în care au învăţat despre importanţa colectării selective şi reciclarea deşeurilor, arată o analiză Clean Recycle.

Realizatorii acesteia susţin că şcolile fac parte din instituţiile publice cu cele mai mari cantităţi de deşeuri generate anual, dar infrastructura de management al deşeurilor în cazul acestora este deficitară. Autorităţile locale sunt cele care sunt obligate să pună la dispoziţia şcolilor pubele special colorate, în care elevii şi profesorii să poată colecta selectiv.

Cele mai mari cantităţi de deşeuri sunt generate de şcolile din marile oraşe, iar majoritatea sunt deşeuri menajere, carton şi hârtie, ambalaje de plastic, PET-uri sau sticlă, potrivit datelor studiului.

„Comportamentul eco-responsabil începe din şcoală. Elevii trebuie îndrumaţi şi informaţi cu privire la importanţa protejării mediului, ceea ce implică şi învăţarea colectării selective şi reciclarea deşeurilor încă din şcoală. Este un proces care trebuie să devină o normalitate şi să facă parte din vieţile noastre. Economia circulară contribuie la o economie sustenabilă şi un viitor mai bun, pentru toţi”, a declarat Cosmin Monda, fondator şi CEO Clean Recycle.

Faţă de 2007, când doar 0,4% dintre deşeurile municipale erau reciclate, procentul a ajuns la peste 11% în 2019. Din anul 2025 însă, ţintele impuse de Uniunea Europeana vor fi de 55%, iar România va avea de recuperat inclusiv decalajul educaţional, pentru a putea îndeplini ţintele de mediu.

Hârtia şi cartonul sunt principalele deşeuri de ambalaje generate în România, urmate de plastic, lemn şi metal. În ceea ce priveşte reciclarea plasticului, România a cunoscut un avans considerabil privind valorificarea acestui tip de ambalaj periculos pentru mediu. În 10 ani, cantitatea de plastic reciclat a crescut de la 15% în 2008, la 43% în 2018.

 

 

 

 

 

Sursa

administrator

    Articole Similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *