gazduire web create web design

Conform unui studiu, bucureştenii preferă modelul hibrid de lucru, de acasă şi de la birou

Conform unui studiu, bucureştenii preferă modelul hibrid de lucru, de acasă şi de la birou
gazduire web create web design

Modelul hibrid între lucrul de acasă şi lucrul de la birou este soluţia ideală pentru bucureşteni. Aproape 65% preferă această variantă, conform celui mai recent studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară JLL în parteneriat cu Storia.ro.

 

Situaţia se reflectă şi în preferinţele legate de locuinţe, astfel că după experienţa ultimelor luni, cei mai mulţi dintre respondenţi (33%) şi-ar dori să poată adăuga la locuinta lor o grădină, iar aproape 24% ar opta pentru o cameră în plus cu destinaţia de birou. Acestea sunt principalele concluzii ale celui mai recent studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară JLL în parteneriat cu Storia.ro.

Lucrul integral de acasă este o variantă ideală pentru circa 26% dintre bucureşteni, în timp ce dintre cei care ar dori un model hybrid dintre lucrul de acasă şi lucrul de la birou, cei mai multi, respectiv 22,3% ar opta pentru 3 zile în afara biroului şi 2 la birou.

Aproximativ 10% ar prefera să lucreze 4 zile pe săptămână de acasă, în timp ce 22,3% ar opta pentru 3 zile lucrate de acasă, 20,1% pentru 2 zile de acasă şi 12% pentru o zi de acasă.

Doar 7,6% dintre respondenţi au declarat că ar prefera să lucreze numai de la birou. Restul de 2,6% au optat pentru alte variante.

Studiul a relevat faptul că aproximativ 53% dintre respondenţi nu au lucrat deloc de acasă în ultima perioadă. Aproape 34% au lucrat în medie de acasă 4-5 zile pe săptămâna, 8,4% au lucrat de la domiciliu 2-3 zile pe săptămână, iar aproximativ 5% câte o zi pe săptămână.

În jur de 40% dintre respondeţii care au lucrat de acasă au apreciat că pentru ei acest lucru a fost foarte bun, iar peste 28% au afirmat ca a fost bine.

Un procent de 15,6% consideră că lucratul de acasă a fost satisfăcător. La polul opus, 7,8% dintre respondenţi s-au declarat nesatisfăcuţi de munca de acasă, iar 8% s-au declarat chiar frustraţi din acest motiv.

”Este clar că lucrul de acasă va rămâne o variantă îmbrăţişată de tot mai mulţi angajatori şi preferată de angajaţi, fie integral, fie printr-un model mixt. Această nouă realitate şi-a pus deja amprenta şi pe piaţa rezidenţială, iar transformările de pe acest segment vor continua şi în perioada următoare. Vedem deja o creştere a cererii pentru locuinţe mai mari şi de asemenea pentru case în afara oraşului. Odată cu continuarea acestui trend, credem că va continua să câştige teren şi piaţa închirierilor în contextul în care cel mai mare accent acum se pune pe flexibilitate şi mobilitate”, a declarat Andreea Hamza, senior director Living Department JLL România.

Aproximativ 70% dintre respondenţi lucrează în sistemul privat, iar 30% în sistemul public. Cei mai mulţi respondenţi (11,6%) lucrează în sectorul de IT&C, urmat de retail/comerţ, cu 8,5%, sănătate şi asistenţă socială, respectiv servicii profesionale, ambele cu câte 8,3%.

După experienţa ultimelor luni, cei mai mulţi dintre respondenţi (33%) şi-ar dori să poată adăuga la locuinta lor o grădină. Aproape 24% ar opta pentru o cameră în plus cu destinaţia de birou, în timp ce 20,2% ar prefera o terasă. O cameră pentru joacă sau relaxare ar fi de dorit pentru aproximativ 13%.

În privinţa criteriilor de selecţie avute în vedere pentru achiziţia unei locuinţe, printre cele mai importante se numără încrederea în modul în care a fost construită (59% consideră că este cel mai important criteriu sau foarte important), fiind urmat îndeaproape de calitatea construcţiei şi a finisajelor (50,5%), apoi de localizare, incluzând aici apropierea sau accesul facil către centrul oraşului sau transportul în comun (45%) şi compartimentarea eficientă sau funcţionalitatea spaţiului interior (44%).

Pentru potenţialii cumpărători contează cel mai puţin vechimea imobilului (numai 38% au afirmat că este foarte important acest aspect) şi existenţa unor facilităţi multiple la câteva minute distanţă (locuri de joacă, magazine de proximitate, spaţii verzi, şcoală, grădiniţă, teren de sport etc.), cu aproximativ 41%.

În privinţa celor care ar opta să închirieze o locuinţă, aproximativ 46% pun pe primul loc localizarea, incluzând apropierea sau accesul facil către centrul oraşului, şi transportul în comun.

Aproape 30% pun pe primul loc compartimentarea eficientă şi funcţionalitatea spaţiului interior, iar 15% accesul la spaţii exterioare precum grădini şi terase. Vechimea imobilului este irelevantă pentru chiriaşi (niciunul dintre respondenţi nu a pus acest criteriu pe primul loc).

Puţin importante sunt nivelul de mobilare şi existenţa multiplelor facilităţi în apropiere (ambele cu câte 2,7% dintre respondenţi care le plasează pe primul loc), dar şi calitatea construcţiei (doar 4,1% au menţionat acest criteriu pe primul loc).

Dacă ne referim strict la un ansablu rezidenţial, respondenţii apreciază că facilităţile cele mai importante sunt existenţa unei pieţe sau a unui supermarket (46,4% pun acest criteriu pe primul loc), urmat de spaţii verzi şi parcuri (26,2%), locurile de joacă (aproape 7%), piscină (aproape 5%), terenurile de sport şi paza ansamblului (3,3% fiecare). Numai câte 2,9% dintre respondenţi au pus pe primul loc şcoala, respectiv grădiniţa.

Sondajul a fost realizat de JLL în parteneriat cu Storia / OLX, pe un eşantion de circa 1.300 de persoane din Bucureşti şi judeţul Ilfov, în luna noiembrie.

 

 

Sursa

administrator

    Articole Similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *