Comisia Europeană acuză compania Apple de abuz de poziţie dominantă

Comisia Europeană acuză compania Apple de abuz de poziţie dominantă
gazduire web create web design

Comisia Europeană acuză compania Apple de abuz de poziţie dominantă şi încălcarea reglementărilor concurenţiale. Comisia Europeană denunţă regulile Apple în distribuirea aplicaţiilor de muzică online şi impunerea de „restricţii” asupra dezvoltatorilor de aplicaţii. Compania americană Apple Inc. respinge acuzaţiile.

 

 
Comisia Europeană a acuzat, vineri, compania americană Apple Inc. de încălcări ale reglementărilor din domeniul concurenţei, în urma unei sesizări făcute de firma rivală Spotify.

„Comisia Europeană a informat compania Apple în legătură cu opinia preliminară că a perturbat competiţia pe piaţa muzicii online prin abuzul de poziţia dominantă în distribuirea aplicaţiilor de muzică online prin App Store”, anunţă Executivul Uniunii Europene, într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

„Comisia Europeană este preocupată şi că Apple aplică anumite restricţii asupra dezvoltatorilor de aplicaţii, împiedicându-i să informeze utilizatorii de dispozitive iPhone şi iPad că există posibilităţi alternative, mai ieftine, de achiziţionare”, precizează instituţia.

„Obiecţiile se referă la aplicarea acestor reguli asupra tuturor aplicaţiilor de muzică online care sunt în concurenţă cu Apple Music în Spaţiul Economic European (EEA). Procedura a fost demarată după o reclamaţie formulată de Spotify”, subliniază Comisia Europeană.

„Magazinele de aplicaţii joacă un rol central în actuala economie digitală. (…) Concluziile noastre preliminare sunt că Apple controlează accesul utilizatorilor de iPhone-uri şi de iPad-uri prin intermediul App Store. Cu Apple Music, Apple concurează şi cu furnizori de muzică online. Prin stabilirea unor reguli stricte în App Store care dezavantajează serviciile online concurente, Apple lipseşte utilizatorii de opţiuni mai ieftine şi perturbă competiţia. Acest lucru este efectuat prin perceperea unor comisioane mari pentru fiecare tranzacţie în App Store pentru firme rivale şi prin interzicerea informării clienţilor că există opţiuni alternative”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Concurenţă.

Compania americană Apple Inc. respinge acuzaţiile

Ca reacţie la acuzaţii, compania Apple Inc. a criticat firma Spotify, argumentând că a avut succes deşi a eliminat subscripţiile cu plată din aplicaţia iOS, pentru a evita taxele Apple. „În centrul acestui caz este cererea Spotify că ar trebui să poată promova produse alternative prin aplicaţia iOS, o practică pe care niciun magazin din lume nu o permite. Argumentaţia Comisiei Europene în numele Spotify este în contradicţie cu principiul concurenţei corecte”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei Apple, citat de publicaţia The Wall Street Journal.

 

 

 

 

Sursa

administrator

    Articole Similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *