Cine este Joe Biden, noul preşedinte al Statelor Unite

Cine este Joe Biden, noul preşedinte al Statelor Unite
gazduire web create web design

Joe Biden s-a născut în 1942 şi a fost ales drept al şaselea cel mai tânăr membru al legislativului american devenind senator la 30 de ani. A încercat să devină preşedinte al SUA în 1987 şi 2007. Obama l-a propulsat la vârf oferindu-i poziţia de vicepreşedinte al SUA.

 

Joe Biden, noul preşedinte al Statelor Unite, s-a născut acum 77 de ani, naşterea sa fiind practic contemporană cu activitatea unor personaje legendare din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Franklin Delano Roosevelt sau Winston Churchill erau pe prima scenă a politicii mondiale. Biden poate că nu este neapărat de calibrul acestora, dar este desigur o figură extrem de interesantă.

Cine este Joe Biden? Viaţa personală şi activitatea politică

Joe Biden s-a născut în 1942 şi a fost ales drept al şaselea cel mai tânăr membru al legislativului american devenind senator la 30 de ani. O bună perioadă de timp a fost doar reprezentantul statului Delaware, dar după 1990 devine un personaj marcant al politicii SUA fiind implicat mai ales în programul de reducere a armelor de distrugere în masă.

Joseph Robinette „Joe” Biden, născut la 20 noiembrie 1942, în  Pennsylvania, iar în 1953  s-a mutat în Delaware

A absolvit Universitatea din Pennsylvania, unde a studiat Istorie şi Ştiinţe Politice. A urmat şi cursurile de drept ale Universităţii Syracuse.

În Delaware a început practica la o firmă de avocatură, devenind un membru al Partidlui Democrat.

A candidat impotriva reprezentantului Partidului Republican, J. Caleb Boggs, pentru funcţia de Senator şi a câştigat alegerile, devenind, la vârsta de 30 de ani, cel de-al şaselea cel mai tânăr senator al Statelor Unite.

Tragic este faptul că, la câteva săptămâni de la alegeri, Neilia, soţia lui Biden şi fiica lor de un an, Naomi, au murit într-un accident de maşină. Ceilalţi doi fii ai lor, Beau şi Hunter, au suferit răni critice.

În 1977, Biden s-a recăsătorit cu Jill Tracy Jacobs.

În 1988, a fost dus de urgenţă la spital, după o ruptură de anevrism. Situaţia a fost de aşa natură încât a fost chemat un preot, să-i dea ultimele sacramente. Catolic, Joe Biden se duce în fiecare duminică la biserică în cartierul său select din Wilmington.

Ca senator de Delaware s-a opus politicilor care îi favorizau pe americanii de culoare, lucru care avea să i se reproşeze mai târziu. Între timp, Biden a revenit asupra opiniilor sale, devenind un susţinător al comunităţii afro-americane.

Joe Biden a pledat, la începuturile carierei sale ca ales local la Wilmington, în favoarea dezvoltării locuinţelor sociale.

Alte decizii controversate au fost votul său în favoarea războiului din Irak în 2003 sau audierea din Senat a Anitei Hill, într-un scandal de hărţuire sexuală. A susţinut ”legea criminalităţii” din 1994, considerată responsabilă de explozia numărului deţinuţilor.

Apogeul carierei l-a constituit desemnarea ca vicepreşedinte al preşedintelui Barack Obama în 2013 după ce prima sa tentativă de a ajunge la vârful puterii s-a consemnat în 1987 iar în 2007 a încercat să devină din nou preşedinte al SUA. Biden are aproape 5 decenii în politica americană la cei 77 de ani ai săi.

Joe Biden şi afacerile fiului său, Hunter. Bani din România?

Donald Trump a exploatat la maxim punctul slab al lui Biden, afacerile fiului său, Hunter Biden, în Estul Europei. Avocatul lui Trump, Rudy Giuliani, l-a atacat mereu în această privinţă. „Sunt atât de multe dovezi că familia Biden a încasat bani ilegal timp de mulţi ani. Avem chiar mesajele lui Hunter Biden  către tatăl său sau către alţi destinatari, ceea ce dovedeşte că luau bani din diverse ţări: Irak, Ucraina, China, România, să nu uităm de Moscova” – a declarat Rudy Giuliani.
 

Sursa

administrator

    Articole Similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *