Cifre: munca la distanţă şi restricţiile au creat dezechilibre în stilul de viaţă

Cifre: munca la distanţă şi restricţiile au creat dezechilibre în stilul de viaţă
gazduire web create web design

Doar 27% dintre români au reuşit să aibă un regim de viaţă sănătos în timpul pandemiei, prin menţinerea activităţii fizice şi atenţie la alimentaţie, şi aproape 4 din 10 angajaţi români spun că au luat în greutate în ultimii doi ani, conform unui sondaj realizat pe platforma de recrutare BestJobs.

 

 

 
Pentru 20% dintre angajaţi, faptul că nu au mai mers fizic la birou, ci şi-au mutat activitatea acasă în pandemie a fost principalul factor care a contribuit la schimbarea stilului de viaţă. Teama de a pierde jobul sau de a se îmbolnăvi, dar şi efectele sociale ale pandemiei de Covid-19 au influenţat rutina în cazul altor 30% dintre angajaţi, în timp ce restul au amintit despre stresul de la job (9%), volumul mare de muncă (7%), programul lung de lucru (6%) şi problemele de sănătate (3%). Doar 25% spun că nu au făcut nicio schimbare în stilul de viaţă în această perioadă.

Peste 19% recunosc că nu au făcut mişcare şi nici nu au acordat atenţie alimentaţiei în ultimii doi ani. În schimb, alţi 17% s-au concentrat mai mult pe a mânca sănătos şi mai puţin pe sport, în timp ce doar 6% au avut activitate fizică în mod regulat. 30% şi-au menţinut obiceiurile în ciuda schimbării contextului, mai arată sondajul BestJobs. Dintre angajaţii care au constatat creşterea în greutate, 71% spun că au luat până în 5 kilograme, 16% între 6 şi 10 kilograme, în timp ce 13% au adăugat peste 10 kilograme.

Din primăvara acestui an, odată cu ridicarea restricţiilor anti-Covid 19, 57% dintre angajaţi sunt preocupaţi de schimbarea stilului de viaţă în vederea scăderii în greutate. În acest sens, peste 47% fac plimbări lungi zilnic sau cât de des este posibil şi le permite programul de la locul de muncă, în timp ce peste 30% mănâncă mai puţin şi au mai multă grijă la alimentele pe care le consumă.

70% dintre români consideră că lipsa activităţii fizice este principalul factor care a contribuit la creşterea în greutate, mai ales că 43% simt că volumul ridicat de activitate de la locul de muncă îi împiedică să facă exerciţii fizice înainte sau după program. Alţi 46% dintre angajaţi au spus că mâncatul pe fond de stres a contribuit cel mai mult, în timp ce 42% consideră că statul la birou pentru o perioadă lungă de timp, fără pauze de mişcare, a avut un impact negativ asupra greutăţii lor.

Aproape jumătate dintre angajaţi şi-au propus să slăbească înainte de a merge în concediu şi mare parte dintre ei consideră că angajatorul i-ar putea sprijini în acest demers, mai ales că stilul de viaţă este foarte mult influenţat de activitatea la job. Astfel, aproape 32% din aceştia se aşteaptă ca angajatorul să le ofere un program mai flexibil, pentru a putea face sport mai des, peste 21% se aşteaptă ca volumul de muncă să fie redus, iar peste 20% consideră că ar fi potrivit ca angajatorul să le ofere un abonament la sală.

Sondajul a fost efectuat în perioada 7 – 24 iunie pe un eşantion de 1.117 utilizatori de internet din România.

 

 

 

 

Sursa

administrator

    Related Articles

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *