China îl critică pe Papa Francisc pentru remarcile asupra suferinţelor minorităţii uigure din noua sa carte

China îl critică pe Papa Francisc pentru remarcile asupra suferinţelor minorităţii uigure din noua sa carte
gazduire web create web design

China l-a criticat pe Papa Francisc pentru un pasaj din noua sa carte în care menţionează suferinţa grupului minoritar musulman uigur din China, spunând că remarcile sale nu au „deloc o bază reală”. „Oamenii din toate grupurile etnice se bucură de drepturile depline de supravieţuire, dezvoltare şi libertate de credinţă religioasă”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez Zhao Lijian, într-un briefing de ştiri zilnic la Beijing. Zhao nu a făcut nicio menţiune despre lagărele în care sunt raportaţi că sunt deţinuţi peste un milion de uiguri şi membri ai altor grupuri minoritare musulmane.

 

 

Statele Unite şi alte guverne, împreună cu grupurile pentru drepturile omului, spun că facilităţile de tip închisoare sunt destinate separării musulmanilor de moştenirea lor religioasă şi culturală, obligându-i să îşi declare loialitatea faţă de Partidul Comunist aflat la guvernare din China şi de liderul său, Xi Jinping, relatează Al Jazeera.

China, după ce a negat iniţial existenţa facilităţilor, spune acum că sunt centre destinate să ofere pregătire profesională şi să prevină „terorismul” şi „extremismul” religios.

În noua sa carte, „Let Us Dream”, care va fi publicată la 1 decembrie, Francisc a enumerat „bieţii uiguri” printre exemplele grupurilor persecutate pentru credinţa lor.

Francisc a scris despre necesitatea de a vedea lumea de la periferii şi marginile societăţii, „la locuri de păcat şi mizerie, de excludere şi suferinţă, de boală şi singurătate”.

„Mă gândesc deseori la popoarele persecutate: Rohingya, sărmanii uiguri, yazidii sau creştinii din Egipt şi Pakistan ucişi de bombe care s-au declanşat în timp ce se rugau în biserică”, Francis scrie în cartea sa.

Cu toate acestea, Francis nu a numit direct China pentru reprimarea minorităţilor religioase.

Luna trecută, Vaticanul şi-a reînnoit controversatul acord cu Beijingul cu privire la nominalizarea episcopilor catolici, iar Francisc a avut grijă să nu spună sau să facă nimic pentru a ofensa guvernul chinez pe această temă.

China şi Vaticanul nu au avut relaţii formale de când Partidul Comunist a întrerupt legăturile şi a arestat clerici catolici la scurt timp după preluarea puterii în 1949.

 

 

 

Sursa

administrator

    Related Articles

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *