Radionix News – Ultimele știri din țară și străinătate

Care ar putea fi cuvântul anului în limba română. Răspunsul Institutului Limbii Române

Care ar putea fi cuvântul anului în limba română. Răspunsul Institutului Limbii Române
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Premiul a fost acordat de către Dicţionarul englez Collins. Cuvântul ”Lockdown” a avut un sfert de million de accesări pe internet anul acesta. De la ”închisoare” la ”pandemie” – termenul Lockdown scrie istorie.

 

Pandemia dă tonul şi în tendinţele lexicale. Am aflat care este cuvântul anului 2020 şi ţi-l spun şi ţie. LOCKDOWN. Un termen obscur anul trecut, cu doar 4000 de accesări, Lockdown a făcut înconjurul planetei anul acesta. A stat pe buzele tuturor pentru că a exprimat experienţa unificatoare a miliarde de oameni din întreaga lume.

Lockdown descria initial momentul în care deţinuţii erau închişi în celulele lor din cauza unor tulburări violente. Acum se referă la o măsură de sănătate publică. Experţii spun că în momente de criză şi vocabularul suferă.

Daiana Cuibus – Director General, Institutul Limbii Române: Patru din primele zece cuvinte din acest an să aparţină acestui domeniu, să fie legate de acest subiect, cred că este semnificativ.

În limba română, cuvântul anului ar fi unul legat tot de pandemie.

Daiana Cuibus – Director General, Institutul Limbii Române: Aş spune că un cuvânt pe care noi îl folosim oarecum sinonim. Şi anume, izolare.

 

Sursa

administrator

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *