gazduire web create web design

Când începe programul Rabla 2022? Tanczos Barna: Bugetul pentru maşini electrice a fost triplat

Când începe programul Rabla 2022? Tanczos Barna: Bugetul pentru maşini electrice a fost triplat
gazduire web create web design

Programul Rabla pentru automobile aferent anului 2022 va începe la 1 februarie, a anunţat joi Tanczos Barna, la un post de televiziune. Ministrul Mediului spune că programul este văzut ca o măsură menită să reducă numărul de maşini vechi din România, lucru solicitat de Uniunea Europeană.

 

 

 
„Măsura luată de Ministerul Mediului şi care a fost întărită în 2021 a fost susţinerea celor ce vor o maşină nouă. Am triplat bugetul la maşini electrice şi am crescut cu peste 50% bugetul la „Rabla Clasic”. Acest lucru înseamnă scoaterea a peste 80.000 de maşini mai vechi de 8 ani din circulaţie. Lucrăm la eficientizarea programului „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”, vorbim cu producătorii şi importatorii de maşini să gasim o soluţie mai eficientă pentru 2022, analizăm varianta tichetelor multiple, analizăm varinata obligativităţii pentru maşinile electrice de a scoate din circulaţie o maşină veche, analizăm impactul programului asupra maşinilor mai vechi de 15 ani sau mai vechi de 8 ani, este o analiză care se va finaliza în luna ianuarie”, a spus ministrul.

Demnitarul spune, în context, că există programe pentru staţii de încărcare a maşinilor electrice: 2.500 de staţii finanţate pentru primării şi 13.000 de staţii prin PNRR.

Tanczos Barna a precizat că în coaliţie vor fi discutate şi măsurile de descurajare a achiziţiei de maşini vechi, respectiv posibilitatea apariţiei unei noi taxe. „Este o decizie politică, nu o pot lua eu în calitate de ministru. Se va analiza în coaliţie, avem Guvern, avem o majoritate, se va discuta cu siguranţă acest aspect”.

Programele „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus” au început în aprilie 2021, cu bugete de 640 de milioane de lei, respectiv 600 de milioane de lei. Programele s-au încheiat în luna septembrie.

 

 

 

 

Sursa

administrator

    Articole Similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *