Ca părinte ai şi rolul de a-l învăţa pe copil ce e rasismul. Nu te baza pe şcoală!

Ca părinte ai şi rolul de a-l învăţa pe copil ce e rasismul. Nu te baza pe şcoală!
gazduire web create web design

Cristina Tunegaru, profesor: Am auzit profesori care foloseau apelative rasiste în sala de clasă. Mihaela, psiholog: Părinţii nu trebuie să se teamă să discute în familie despre rasism. Marin Burcea, sociolog: În şcoli se face instrucţie, nu educaţie. Cristina Tunegaru, profesor: Oamenii nu îşi dau seama că prin atitudinile lor sunt rasişti.

 

În şcoală, profesorii trebuie să fie întotdeauna un exemplu pentru elevii lor. Numai că, din păcate, nu se întâmplă întodeauna aşa.

Cristina Tunegaru, profesor de limba şi literatura română, a auzit chiar ea de nenumărate ori profesori care foloseau apelative rasiste referitoare la copiii din sala de clasă.

„A existat la un moment dat şi o cercetare pe tema aceasta şi s-a descoperit că un număr însemnat dintre profesori au atitudini rasiste faţă de elevii lor. Acolo unde noi ar trebui să-i sprijinim pe copii să depăşească lucrurile cu care societatea îi limitează, şcoala din păcate nu ajută foarte mult.

Vedem rasism dacă ne uităm cu atenţie şi în unele manuale şcolare.

Oamenii pur şi simplu nu-şi dau seama că sunt rasişti. Nu-şi dau seama că prin atitudinile lor, lor li se pari fireşti, îi afectează pe cei de altă etnie.”, a declarat, pentru Aleph News, profesoara de limba şi literatura română.

Educaţia pleacă tot de acasă, şi în această situaţie. Soluţia vine tot de acolo. Mihaela Dinu, psiholog la Salvaţi Copiii, îţi spune că dacă eşti părinte numai tu îi poţi contura o ideea corectă despre ce-i rasismul copilului tău.

Nu ne putem baza şi să lăsăm educaţia în totalitate pe umerii şcolii. Nu ştiu cât nu au curajul sau probabil consideră subiecte tabu, este vorba şi de nivelul de educaţie al părintelui care transmite acest mesaj.

Tăcerea nu este benefică, îi dau informaţie, îl pregătesc pe copil. Asta e şi scopul meu ca adult”, a menţionat Mihaela Dinu, psiholog de la „Salvaţi copiii”

Marin Burcea, profesor la Universitatea Bucureşti şi sociolog, este de părerea că accentul pus pe educaţia civică în şocli ar fi una dintre variantele care ar ajuta cu siguranţă elevii.

„Atitudinile şi comportamentele se formează în şcoală în măsura în care copiii interacţionează între ei. În măsura în care profesorul poate să intervină între ei să medieze”, a recomandat Marin Burcea, sociolog, profesor Universitatea Bucureşti.

 

 

 

Sursa

administrator

    Articole Similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *