Radionix News – Ultimele știri din țară și străinătate

Brexit. UE aminteşte Marii Britanii că partenerii nu au aceleaşi drepturi ca statele membre

Brexit. UE aminteşte Marii Britanii că partenerii nu au aceleaşi drepturi ca statele membre
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ursula von der Leyen: UE este pregătită pentru eventualitatea încheierii fără acord a tranziţiei post-Brexit. Preşedintele Comisiei Europene aminteşte Marii Britanii că partenerii nu au aceleaşi drepturi ca statele membre. Ursula von der Leyen: “Trebuie să fie şi va fi o diferenţă clară între a fi membru cu drepturi depline al UE şi a fi doar un partener valoros.”

 

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat, miercuri, că Uniunea Europeană este pregătită pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit, atenţionând Marea Britanie că, indiferent de rezultatele negocierilor, partenerii nu au drepturi egale cu statele UE.

“Suntem în zile decisive pentru negocierile cu Marea Britanie. Nu vă pot spune astăzi dacă la final va exista un acord“, a declarat Ursula von der Leyen în Parlamentul European, conform stenogramei discursului, postată pe site-ul Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a explicat că s-au înregistrat progrese în negocieri, în principal în cooperarea judiciară şi între autorităţi, în domeniul securităţii sociale şi transporturilor. Dar rămân disensiuni semnificative în privinţa standardelor egale, normelor de guvernare şi cotelor de pescuit.

“Următoarele zile vor fi decisive. Uniunea Europeană este bine pregătită pentru scenariul lipsei unui acord post-Brexit, dar sigur că preferăm un acord. Am încredere totală în abilităţile negociatorului-şef al UE, Michel Barnier. Dar un lucru este clar: indiferent de rezultat, trebuie să fie şi va fi o diferenţă clară între a fi membru cu drepturi depline al Uniunii Europene şi a fi doar un partener valoros”, a sublinat Ursula von der Leyen.

Încheierea fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit ar avea un impact negativ pe termen lung asupra economiei Marii Britanii, efectele fiind mult mai grave decât cele ale crizei pandemiei, a avertizat luni Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei. “Cred că efectele pe termen lung ar fi mai ample decât efectele pe termen lung ale crizei Covid-19. Va dura foarte mult ca partea reală a economiei să se adapteze unor modificări ale actualei deschideri şi schimbării profilului relaţiilor comerciale”, a declarat Andrew Bailey.

Guvernul Boris Johnson poartă negocieri cu Uniunea Europeană pentru configurarea relaţiilor post-Brexit, în contextul în care perioada de tranziţie expiră pe 1 ianuarie 2021.

Timpul este scurt. Sunt în continuare divergenţe majore, dar depunem eforturi pentru un acord”, a declarat luni Michel Barnier, negociatorul Uniunii Europene.

Reprezentantul Franţei în Comisia Europeană, Thierry Breton, comisar pentru Piaţa Internă, a avertizat recent că nu va exista niciun acord post-Brexit dacă Marea Britanie nu acceptă standardele UE. “Eu înţeleg foarte bine că prietenii noştri britanici vor să beneficieze de pe urma pieţei comunitare. Dacă britanicii acceptă aceste reguli, vor fi bineveniţi. Dacă nu le acceptă, nu va fi niciun acord”, a atras atenţia Thierry Breton.

Premierul britanic, Boris Johnson, a admis, marţi, că este incertă eventualitatea unui acord cu Uniunea Europeană privind relaţiile post-Brexit, însă a susţinut că Marea Britanie oricum va prospera.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.

 

 

Sursa

administrator

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *