Radionix News – Ultimele știri din țară și străinătate

Banca Angliei: Marea Britanie ar fi afectată grav de încheierea fără acord a tranziţiei post-Brexit

Banca Angliei: Marea Britanie ar fi afectată grav de încheierea fără acord a tranziţiei post-Brexit
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Banca Angliei avertizează că Marea Britanie ar fi afectată grav de încheierea fără acord a tranziţiei post-Brexit. Andrew Bailey: “Cred că efectele pe termen lung ar fi mai ample decât efectele pe termen lung ale crizei Covid-19”. UE anunţă că încă există “divergenţe majore” în negocierile privind relaţiile post-Brexit.

 

Încheierea fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit ar avea un impact negativ pe termen lung asupra economiei Marii Britanii, efectele fiind mult mai grave decât cele ale crizei pandemiei, a avertizat luni Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei.

“Cred că efectele pe termen lung ar fi mai ample decât efectele pe termen lung ale crizei Covid-19”, a declarat Andrew Bailey, citat de agenţia Reuters. “Va dura foarte mult ca partea reală a economiei să se adapteze unor modificări ale actualei deschideri şi schimbării profilului relaţiilor comerciale”, a precizat guvernatorul Băncii Angliei.

Guvernul Boris Johnson poartă negocieri cu Uniunea Europeană pentru configurarea relaţiilor post-Brexit, în contextul în care perioada de tranziţie expiră pe 1 ianuarie 2021.

“Timpul este scurt. Sunt în continuare divergenţe majore, dar depunem eforturi pentru un acord”, a declarat luni Michel Barnier, negociatorul Uniunii Europene.

“Disensiunile privind standardele egale şi cotele de pescuit rămân majore”, a explicat, sub protecţia anonimatului, un alt oficial de la Bruxelles.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au înregistrat progrese importante în ultimele zile în negocierile privind relaţiile post-Brexit, a anunţat, săptămâna trecută, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. “După săptămâni dificile, cu progrese foarte, foarte slabe, în ultimele zile am observat progrese mai bune, mişcări asupra dosarelor importante. Este bine. În privinţa standardelor egale, sunt progrese, spre exemplu, în privinţa subvenţiilor, mai sunt câţiva metri până la linia finală, deci mai avem multă treabă”, a declarat Ursula von der Leyen.

Însă reprezentantul Franţei în Comisia Europeană, Thierry Breton, comisar pentru Piaţa Internă, a avertizat că nu va exista niciun acord post-Brexit dacă Marea Britanie nu acceptă standardele UE. “Eu înţeleg foarte bine că prietenii noştri britanici vor să beneficieze de pe urma pieţei comunitare. Dacă britanicii acceptă aceste reguli, vor fi bineveniţi. Dacă nu le acceptă, nu va fi niciun acord”, a atras atenţia Thierry Breton.

Premierul britanic, Boris Johnson, a admis, marţi, că este incertă eventualitatea unui acord cu Uniunea Europeană privind relaţiile post-Brexit, însă a susţinut că Marea Britanie oricum va prospera.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.

 

 

Sursa

administrator

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *