Avertizare METEO: Toată ţara se va afla sub Cod galben de vânt puternic; Cod roşu în Carpaţii Meridionali

Avertizare METEO: Toată ţara se va afla sub Cod galben de vânt puternic; Cod roşu în Carpaţii Meridionali
gazduire web create web design

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis mai multe avertizări de vânt puternic în aproape toată ţara. Meteorologii au avertizat că marţi vântul o să bată cu putere în Carpaţii Meridionali. Specialiştii au emis Cod roşu.

 

 

 
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, codul roşu va fi în vigoare marţi, în intervalul orar 2.00-14.00. Zone afectate de intensificările vântului sunt în Carpaţii Meridionali. La altitudini de peste 1800 m în Carpaţii Meridionali, va fi vânt puternic, cu rafale ce vor depăşi 140 km/h, au stabilit meteorologii.

Specialiştii au emis şi o avertizare cod portocaliu de vânt şi viscol valabilă în Carpaţii Meridionali, de Curbură şi în Munţii Apuseni, la altitudini de peste 1.500 de metri. Avertizarea va intra în vigoare luni, la ora 23.00, şi se va aplica până marţi, la ora 23.00. În intervalul menţionat, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură şi în Munţii Apuseni, la altitudini mai mari de 1.500 m, vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de 120…140 km/h, va fi viscol puternic şi vizibilitate foarte scăzută, au explicat meteorologii.

De asemenea, sunt menţinute avertizările lansate duminică. Specialiştii au emis o informare meteorologică valabilă în intervalul luni, ora 6.00-miercuri, ora 21.00. În documentul meteorologilor se face referire la intensificări ale vântului, precipitaţii moderate cantitativ, răcire accentuată, îngheţ la sol şi brumă

În intervalul menţionat, precipitaţiile se vor extinde treptat dinspre vest şi vor cuprinde cea mai mare parte a ţării. Vor fi ploi, iar din a doua parte a nopţii de luni spre marţi (27/28 martie) îndeosebi în jumătatea de nord se vor semnala precipitaţii mixte (măzăriche, lapoviţă şi ninsoare), iar la munte vor predomina ninsorile şi local se va depune strat nou de zăpadă. Pe alocuri, cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp.

Vântul se va intensifica treptat în toate regiunile cu viteze în general de 45…65 km/h, iar în zona montană înaltă va sufla tare. Marţi şi miercuri vremea va deveni rece pentru această dată în toată ţara, iar temperaturile minime vor fi preponderent negative şi se va produce brumă sau îngheţ la sol.

În sud-estul teritoriului în seara zilei de luni vor fi averse ce pot avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi posibil căderi de grindină.

Meteorologii au emis şi o avertizare de tipul cod galben de intensificări ale vântului. Aceasta este valabilă luni, în intervalul orar 6.00-23.00. Local şi temporar în Banat, Crişana, vestul Transilvaniei, Dobrogea şi în estul Munteniei vor fi intensificări ale vântului cu viteze de peste 55…65 km/h. În zona montană înaltă (în general la altitudini mai mari de 1700 m), rafalele vor depăşi 80…90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând diminuarea semnificativă a vizibilităţii, au precizat meteorologii.

 

 

 

 

Sursa

administrator

    Articole Similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *