Artiştii independenţi trebuie să dea înapoi statului o parte din indemnizaţia primită în starea de urgenţă

Artiştii independenţi trebuie să dea înapoi statului o parte din indemnizaţia primită în starea de urgenţă
gazduire web create web design

În luna martie a anului trecut, guvernul Orban anunţa că ajutorul de stat acordat artiştilor independenţi va fi impozitat. Există şi o petiţie online semnată de peste 1000 de persoane, care atrage atenţia asupra situaţiei în care se află artiştii independenţi.

 

 
Artiştii independenţi trebuie să dea înapoi statului 41,5% din indemnizaţia primită în starea de urgenţă. 

Toate persoanele ale căror activităţi au fost întrerupte din cauza restricţiilor impuse de statul român în contextul pandemiei, au primit suma de 4.072 de lei, reprezentând 75% din salariul mediu brut pe economie. Ajutorul a fost acordat pentru a doua jumătate a lunii martie şi pentru lunile aprilie şi mai. Ministrul Muncii de la acea vreme anunţa că toţi artiştii independenţi sau alte tipuri de freelanceri vor primi suma respectivă, dar că va trebui să returneze taxele şi impozitele.

Artiştii care îsi desfăşoară activitatea în calitate de persoane fizice sau persoane fizice autorizate, datorează la bugetul de stat impozitul aferent, CAS şi CASS. Cumulate, toate aceste taxe şi impozite ajung la un total de 41,5% din valoarea indemnizaţiei brute. Trebuie achitate până în luna martie a acestui an.

Problema este că guvernul nu a luat în calcul situaţia în care artiştii sau alte categorii de independenţi au fost în imposibilitatea de a lucra şi în restul anului 2020, dat fiind că multe dintre restricţii au continuat şi există şi în prezent.

 

 

Sursa

administrator

    Related Articles

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *