Armenia şi Azerbaidjanul se acuză de încălcarea noului armistiţiu din Nagorno-Karabah

Armenia şi Azerbaidjanul se acuză de încălcarea noului armistiţiu din Nagorno-Karabah
gazduire web create web design

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a cerut ca forţele armene să se retragă din Nagorno-Karabah. Premierul Armeniei, Nikol Pachinyan, a declarat că forţele armene „continuă să respecte armistiţiul”. Potrivit bilanţului preliminar, aproximativ 800 de persoane, inclusiv 100 de civili, au fost ucise în confruntările militare din ultimele patru săptămâni.

 

Armenia şi Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc, luni, de încălcarea noului acord de încetare a confruntărilor militare în Nagorno-Karabah, mediat de Statele Unite, informează agenţia de presă Reuters.

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a declarat luni că vrea să rezolve conflictul prin „mijloace politice şi militare”, cerând încă o dată ca forţele armene să se retragă din Nagorno-Karabah.

Premierul Armeniei, Nikol Pachinyan, a declarat că forţele armene „continuă să respecte armistiţiul”.

Al treilea acord de încetare a confruntărilor militare a intrat în vigoare luni dimineaţă, după negocierile pe care secretarul de Stat american, Mike Pompeo, le-a purtat cu miniştrii de Externe din Armenia şi Azerbaidjan. Însă, după câteva minute, Ministerul azer al Apărării a acuzat armata armeană de atacarea unor sate în regiunile Terter şi Lachin. În schimb, autorităţile din Nagorno-Karabah susţin că atacurile au fost lansate de armata azeră.

Acesta este al treilea acord de încetare a confruntărilor militare în Nagorno-Karabah. Primele două, mediate de Rusia, au fost încălcate.

Potrivit bilanţului preliminar, aproximativ 800 de persoane, inclusiv 100 de civili, au fost ucise în confruntările militare din ultimele patru săptămâni.

Regiunea Nagorno-Karabah, o enclavă a etnicilor armeni, s-a desprins de Azerbaidjan în anii 1990, într-un conflict soldat cu circa 30.000 de morţi.

 

Sursa

administrator

    Articole Similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *