gazduire web create web design

Administraţia Donald Trump anunţă noi sancţiuni împotriva Iranului

Administraţia Donald Trump anunţă noi sancţiuni împotriva Iranului
gazduire web create web design

Administraţia Donald Trump impune noi sancţiuni împotriva Iranului. Mike Pompeo insistă că sancţiunile împotriva Iranului trebuie menţinute, pentru garantarea securităţii internaţionale. Joseph Biden a semnalat că ar putea decide revenirea SUA în Acordul nuclear iranian.

 

Administraţia Donald Trump a impus, miercuri, noi sancţiuni împotriva Iranului, argumentând că măsurile sunt necesare pentru menţinerea securităţii internaţionale şi nu ar trebui anulate de viitoarea Administraţie de la Washington, informează agenţia Associated Press.

Departamentul de Stat şi cel al Trezoreriei au impus sancţiuni asupra Fundaţiei iraniene Mostazafan şi celor 160 de filiale ale acesteia. Organizaţia este acuzată că îi oferă susţinere materială ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, pentru activităţi cu impact negativ, inclusiv pentru reprimarea disidenţilor.

„Deşi se prezintă ostentativ ca organizaţie caritabilă care ar avea obiectivul oferirii de asistenţă săracilor şi celor oprimaţi, activele acestei organizaţii sunt expropriate de la poporul iranian şi sunt folosite de liderul suprem, Ali Khamenei, pentru îmbogăţirea instituţiei sale, pentru răsplătirea aliaţilor politici şi persecutarea inamicilor regimului”, anunţă Departamentul Trezoreriei de la Washington.

De asemenea, sancţiunile îl vizează pe ministrul iranian al Informaţiilor, Mahmoud Alavi, acuzat că „a jucat un rol central în abuzurile în domeniul drepturilor omului comise de regimul iranian”.

Secretarul de Stat american în funcţie, Mike Pompeo, a emis un comunicat în care evidenţiază „importanţa sancţiunilor impuse Iranului”, argumentând că măsurile aplicate de Administraţia Donald Trump contribuie la menţinerea securităţii pe plan internaţional şi nu ar trebui anulate de viitoarea Administraţie de la Washington.

„Sancţiunile fac parte din presiunile pentru crearea unui nou Orient Mijlociu, pentru a aduce împreună naţiuni care suferă ca urmare a violenţelor Iranului şi vor o regiune cu mai multă pace şi mai stabilă decât până acum. Reducerea presiunilor este o opţiune periculoasă, care ar slăbi noile parteneriate pentru pace în regiune şi ar fortifica doar Republica Islamică Iran”, a argumentat Mike Pompeo. „În următoarele săptămâni şi luni, vom impune noi sancţiuni împotriva Iranului, inclusiv recurgând la autorităţile noastre în domeniul nuclear, în combaterea terorismului şi în materie de drepturile omului; aceste acţiuni reflectă gama largă a comportamentului negativ al regimului iranian. Aceste sancţiuni reprezintă un instrument esenţial în materie de securitate naţională, pentru menţinerea siguranţei regionale şi protejarea vieţilor cetăţenilor americani”, a subliniat Mike Pompeo.

Administraţia de la Teheran a ameninţat, marţi, că va riposta la un eventual atac al Statelor Unite, pe fondul informaţiilor că preşedintele în funcţie, Donald Trump, ar vrea să lanseze o operaţiune pentru distrugerea instalaţiilor nucleare iraniene.
„Orice acţiune împotriva naţiunii iraniene ar atrage cu siguranţă o reacţie devastatoare”, a declarat Ali Rabiei, purtătorul de cuvânt al Administraţiei de la Teheran.

Potrivit unor surse citate de cotidianul The New York Times, preşedintele în funcţie al Statelor Unite, Donald Trump, a evocat ideea unui atac asupra instalaţiilor nucleare iraniene, în contextul unor nereguli semnalate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Consilierii lui Donald Trump l-au oprit să lanseze o acţiune militară, argumentând că un astfel de atac ar risca să genereze un conflict de amploare în ultimele săptămâni ale mandatului actualului preşedinte al SUA.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut, săptămâna trecută, clarificări din partea Iranului privind activităţi suspecte într-un complex nuclear. Potrivit unui raport de evaluare, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică consideră „neverosimile din punct de vedere tehnic” informaţiile furnizate de Teheran despre activităţile într-un complex nuclear. Administraţia de la Teheran continuă să acumuleze stocuri de uraniu purificat, cantitatea depăşind de 12 ori limita autorizată prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri. Iranul a intensificat activităţile de stocare a uraniului ca reacţie la retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul.

Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a declarat că victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial oferă Statelor Unite posibilitatea de remediere a „erorilor din trecut”. „Obiectivul nostru este să reducem presiunile sancţiunilor care afectează poporul nostru. De fiecare dată când avem ocazia, acţionăm în mod responsabil”, a argumentat Hassan Rohani. În cazul anulării sancţiunilor americane, Iranul intenţionează să revină la respectarea totală a angajamentelor internaţionale.

Ambasadorul Israelului în Statele Unite, Ron Dermer, a îndemnat luni viitoarea Administraţie Joseph Biden să nu revină în Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. În cadrul unei întâlniri cu ambasadorii Emiratelor Arabe Unite şi Bahrainului, Ron Dermer a îndemnat viitoarea Administraţie de la Washington să analizeze atent realitatea din Orientul Mijlociu şi să caute modalităţi de îmbunătăţire a relaţiilor dintre Israel şi ţările arabe, nu să revină la Acordul nuclear cu Iranul. „Consultaţi-vă cu aliaţii din regiune. Discutaţi cu noi pentru a obţine o poziţie comună asupra abordării faţă de Iran. Nu doar asupra problemei nucleare, ci şi asupra agresiunilor iraniene din regiune. Statele Unite vor avea o poziţie mai bună în raport cu Iranul”, a declarat ambasadorul Israelului, Ron Dermer.

Preşedintele Donald Trump a anunţat în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul. Joseph Biden, preşedintele-ales al SUA, consideră că retragerea din Acordul nuclear cu Iranul a fost o greşeală, semnalând că vrea revenirea în acest tratat.

 

 

Sursa

administrator

    Articole Similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *