gazduire web create web design

A murit Ştefan Petreuş, membru al celebrulului duet Fraţii Petreuş din Maramureş

A murit Ştefan Petreuş, membru al celebrulului duet Fraţii Petreuş din Maramureş
gazduire web create web design

A murit la vârsta de 82 de ani Ştefan Petreuş, cel care forma celebrul duet Fraţii Petreuş din Maramureş alături de fratele său.

 

 

 
„Cetera lui Ştefan Petreuş a tăcut pentru totdeauna. Fraţii Petreuş sunt din nou împreună, în ceruri, iar nouă ne-a rămas muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean.
Frumuseţea cântecului maramureşean a devenit sinonim cu numele lor. Cântecele lor au răsunat în întreaga lume şi sunt parte acum din tezaurul folclorului românesc. Le suntem recunoscători pentru tot ce au făcut pentru folclor şi pentru că au dus muzica noastră în lumea întreagă”, a anunţat pe Facebook preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan.

„Dumnezeu să îl odihnească în pace pe Ştefan Petreuş, alături de fratele său Ion, şi să aibă grijă de sufletele lor. Condoleanţe familiei, prietenilor şi tuturor celor care i-au îndrăgit”, a adăugat acesta.

Totodată, şi Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului a luat act cu multă tristeţe de trecerea la Domnul a lui Ştefan Petreuş, la vârsta de 82 de ani.

„Cu înaltă şi unică preţuire faţă de „Nemuritorii Fraţi Petreus”, conducerea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului transmite un mesaj de condoleanţe, mângâiere şi alinare sufletească familiei precum şi tuturor artiştilor mari ai Maramureşului şi României, fratii Petreus fiind şi rămânând un simbol şi un stâlp neclintit şi unic al folclorului românesc. Fraţii Petreuş însemnează „internaţionalizarea folclorului maramureşean autentic”; datorită lor, Maramureşul a crescut în prestigiu şi a fost cunoscut în lume. Amintim faptul că la data de 3 martie a anului 2020, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a conferit artistului Ştefan Petreuş, în Sala festivă „Justinian Arhiepiscopul” din incinta Centrului Eparhial, în prezenţa Permanenţei şi ostenitorilor Centrului, cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, „Crucea Voievodală Maramureşeană”, cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani de viaţă, în chiar ziua decernării: „în semn de înaltă apreciere şi multă preţuire pentru păstrarea şi transmiterea la cel mai înalt nivel cutural şi artistic a folclorului naţional autentic şi a cântecului maramureşean de mare valoare; pentru activitatea artistică de o viaţă dedicată slujirii valorilor tradiţionale ale neamului românesc şi credinţei ortodoxe strămoşeşti”, se arată în comunicatul Biroului de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.

În anul 2020, Ştefan Petreuş mărturisea că a ajuns la succes datorită „ajutorului primit de la Bunul Dumnezeu, el fiind un bun creştin, cu religia învăţată la şcoala din sat, precum şi cu preotul satului, care, alături de învăţătoarea pe care a avut-o, notistă şi violonistă, a prins drag de vioară şi l-au încurajat să cânte. Preotul satului avea vioară în casă şi cânta la ea. El l-a îndemnat primul să prindă curajul de a cânta, încă de mic, din şcoala primară, vâzând în el un mare talent”.

 

 

 

 

 

Sursa

administrator

    Articole Similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *