Radionix News – Ultimele știri din țară și străinătate

A murit Horia Alexandrescu, ziarist şi fondator de gazete

A murit Horia Alexandrescu, ziarist şi fondator de gazete
gazduire web create web design
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Este o zi tristă pentru lumea jurnalismului. Ziaristul Horia Alexandrescu s-a stins din viaţă luni dimineaţa, la vârsta de 74 de ani. Fiica sa a anunţat vestea tristă pe contul său de Facebook: „Tata a plecat…”

 

 
Anunţul trist a fost făcut de către fata marelui ziarist, Anca Alexandrescu, luni dimineaţa.

Horia Alexandrescu s-a născut pe 9 aprilie 1947, în Bucureşti. A fost ziarist, director şi fondator al unor gazete din peisajul media de după anul 1989, autor a 6 volume de publicistică, moderator al mai multor emisiuni de televiziune, preşedinte al Fundaţiei Române pentru Jurnalism.

A absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport şi Facultatea de Ziaristică, din cadrul Academiei „Ştefan Gheorghiu”. Debutează în presă în anul 1971 la ziarul Sportul, iar apoi devine redactor al acestei publicaţii. Din anul 1977 scrie la Scânteia Tineretului, iar din 1989 activează la secţia sport a Tineretului Liber. După anul 1989 este secretar general de redacţie la Tineretul Liber, iar apoi redactor-şef adjunct la aceeaşi publicaţie. În anul 1990 a înfiinţat „Sport Star”, un ziar de sport care nu s-a bucurat de succes.

Horia Alexandrescu, om de ziar şi de TV

În toamna anului 1990, alături de Adrian Sârbu şi de alţi 5 jurnalişti a fondat cotidianul Curierul Naţional, fiind totodată şi directorul general al publicaţiei. În 1992 vinde toate acţiunile pe care le avea la Curierul Naţional, iar în 1993 părăseşte ziarul înfiinţat în 1990 şi pune bazele unui nou cotidian, Cronica Română, la care este şi director general. Părăseşte acest ziar în anul 2001 şi înfiinţează cotidianul Independent.

În 2004 a realizat şi moderat o emisiune la Televiziunea Română, „Cafeneaua politică”, emisiune premiată cu Premiul pentru jurnalism „Pamfil Şeicaru”. În 2009, o emisiune cu acelaşi titlu, Cafeneaua Politică, este moderată de Horia Alexandrescu la postul de televiziune OTV.

Lucrări publicate de Horia Alexandrescu

 
  • Aur olimpic românesc (1980)
  • Olimpiada californiană (1982)
  • Steaua, campioana Europei (1986)
  • Athos: călător la Sfântul Munte (2007) 

 

 

 

 

Sursa

administrator

  Related Articles

  Faci un comentariu sau dai un răspuns?

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *