A murit actriţa Draga Olteanu Matei. Mesajul Casei Regale a României, la aflarea tristei veşti

A murit actriţa Draga Olteanu Matei. Mesajul Casei Regale a României, la aflarea tristei veşti
gazduire web create web design

Actriţa Draga Olteanu Matei a încetat din viaţă la spitalul Sfîntul Spiridon din Iaşi. Casa Regală a României a transmis miercuri un mesaj public după moartea actriţei Draga Olteanu-Matei. Familia regală spune că a aflat cu mare tristeţe de trecerea la cele veşnice a unei personalităţi a teatrului şi filmului românesc.

 

Draga Olteanu Matei, în vârstă de 87 de ani, a ajuns, vineri seara, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, transferată de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, din cauza unei hemoragii digestive superioare.
Draga Olteanu Matei, o viaţă trăită în lumina reflectoarelor.

Draga Olteanu Matei a jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru şi 100 roluri în televiziune.

Actriţa a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956 iar în luna septembrie a aceluiaşi an a debutat în piesa „Ziariştii” de Alexandru Mirodan.

De-a lungul carierei sale a jucat în diferite piese de teatru: „Coana Chiriţa” după Alecsandri, pentru care a scris şi un scenariu de film în două serii (Coana Chiriţa – 1986 şi Chiriţa la Iaşi 1987), „Gaiţele” de Kiritescu (1977), „Căruţa cu paie” de Mircea Ştefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ştefănescu Delavrancea, „Domnişoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e în sală” de Ion Baiesu etc.

Casa Regală a României a transmis un mesaj public după moartea actriţei Draga Olteanu-Matei

Mesajul scris pe pagina de Facebook a Casei Regale este un omagiu adus marii actriţe. Reprezentanţii familiei regale rememorează momentele din 2014 când Draga Olteanu-Matei a primit Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer de la Regele Mihai.

„Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu au aflat cu mare tristeţe de trecerea la cele veşnice a actriţei Draga Olteanu-Matei, unul dintre stâlpii teatrului şi filmului românesc din secolul XX. Talentul, personalitatea şi longevitatea artistei au aşezat-o pe Draga Olteanu în rândul elitei artei româneşti. În seara de 23 octombrie 2014, la Castelul Peleş, Regele Mihai I i-a conferit actriţei Draga Olteanu-Matei Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer: Pentru întreaga sa carieră în teatru, televiziune şi cinematografie, prin care a adus bucurie, speranţă, dragoste şi căldură în casele românilor; pentru demnitatea şi profesionalismul ei, pentru pasiunea pentru artă şi pentru oameni; pentru poziţia şi iniţiativele sale publice; pentru că reprezintă un simbol al culturii contemporane româneşti. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, scrie în mesajul Casei Regale.

Pe scena Teatrului Naţional a mai jucat în „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, în „Crima pentru pământ”, o dramatizare după romanul cu acelaşi nume al lui Dinu Săraru.

În televiziune a făcut un cuplu cu regretatul Amza Pellea jucând-o pe Veta, soţia lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV şi în filmul artistic „Nea Marin miliardar”.

După pensionarea sa din Teatrul Naţional (2007) s-a retras la Piatra Neamţ unde a înfiinţat compania teatrală Teatrul Vostru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa

administrator

    Related Articles

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *